La Riera de Mejà
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Mejà
    Carretera de Salo (BV-3002), al km. 5,2 camí direcció nord-oest uns 200 m

Catàleg de masies (núm. 47)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions força grans emplaçada a la zona de la vall per on passa la riera de Salo. Consta d'un cos residencial de planta quadrada (de planta baixa més un pis i golfes) amb un cobert adossat a la part posterior i una pallissa aïllada. L'habitatge és una edificació força homogènia que sembla aixecada en una sola fase, probablement ja al segle XIX, o principis del XX, però amb unes característiques constructives que denoten la voluntat de seguir el model d'una masia prototípica i amb una composició arquitectònica perfectament simètrica. La façana principal, encarada vers migdia, presenta una distribució en base a tres eixos d'obertures. En l'eix central hi trobem les obertures principals: portal, una galeria rematada amb arc escarser i, a la planta superior, una altra galeria formada per tres finestrals amb arcs apuntats entre columnetes. Totes les obertures són obrades amb maó. La resta de façanes segueixen la mateixa tipologia constructiva però amb menys finestres i més senzilles, sempre emmarcades amb maó. Els murs són de maçoneria, a pedra vista.

Informació oral facilitada per Lluís Rojas Jové, ca cal Rojas

No tenim notícia sobre l'origen d'aquesta casa que, per la seva tipologia constructiva, correspon al segle XIX o principis del XX.. Segons dades del Cadastre, l'any de construcció seria el 1925. Els propietaris eren la família Serra i vivien a Súria, i actualment n'és la descendent, Eulàlia Serra. A la casa de la Riera hi vivien masovers, concretament la família Jové. Entorn de la dècada de 1930 eren Francesc Jové, casat amb Rosa Casas.