Cal Ros de Baix
Casserres

A ponent del terme municipal
    Darrera Cal Ros, carretera de l'Espunyola

Com a masia està enrunada i com a jaciment per excavar.
    Jordi Montlló Bolart

Cal Ros de Baix són les runes d'una masia cremada l'any 1994, de les quals resten en peu les quatre parets perimetrals (la façana sud principal només en part), a una alçada totes elles d'uns 2,20 metres. Les fotografies i informació facilitada indica que la masia fou construïda el mateix any que Cal Ros (1816) i amb la mateixa planta i amb planta baixa i dos pisos. En una fotografia de la casa s'observa la coberta de teules àrabs a dues aigües, bigues de fusta i façanes de grans pedres amb carreus cantoners. Les obertures segurament eren senzilles amb llindes de pedra i la porta sembla que era d'arc rebaixat.
    Al nord de les runes hi ha un petit cobert de planta baixa i 4 metres d'alçada, amb coberta de fibrociment a una aigua, bigues de formigó i parets de pedra amb cantoners de rajols.

La masia consta en el mapa encarregat pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de
    Catalunya de l'any 1923, amb el nom de "Casa de Font dels Ardis".