Cal Ros
Sant Pere Sallavinera

Pla de Cal Ros. Nord-est de la Llavinera
    N-141b, abans del Km 108 el trencant de l'esquerre seguir el camí fins el mas

Parts enderrocades i parets en mal estat
    Núria Cabañas

Cal Ros és un mas aïllat construït i consolidat mitjans del segle XIX a la zona de la Llavinera. El mas creat a partir de difuntes volums. El cos principal és de planta rectangular amb la coberta a dues vessants de teula àrab amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i primer i segon pis. S'accedeix per una porta rectangular amb llinda de fusta situada a la planta baixa. A nivell del primer i segon pis s'hi obren dues finestres per planta amb llinda de pedra col·locades simètricament. En una de les llindes hi consta inscrit l'any 1877. A la façana de ponent hi ha dues finestres de llinda de pedra, una per planta. Aquesta façana s'hi annexionar un cos, tipus cobert, amb la coberta a una vessant de biga de fusta, llanta i teula àrab. Pel cantó de llevant, hi van annexionar un corral sobre el qual s'hi va edificar una petita porxada amb un pilar d'obra cobert amb bigues i teula àrab que dona accés directe al primer pis mitjançant una porta amb biga de fusta. Aquest nou cos s'hi van annexionar dos petits volums més de maons i pedra utilitzats pel bestiar. Tot el conjunt del mas està tancat amb un mur perimetral de pedra, tipus baluard.