Cal Rata
Balsareny

Sector nord del terme municipal, al Barri de Navàs.
    Emplaçament
    Des del nucli urbà de Navàs, a la Baixada de Castellet agafar el camí en direcció sudest, uns 100 m.
    353

41.8964
    1.88371
    407401
    4638876
    08018 - 226
    Inexistent
    Pla General d'Ordenació Urbana del Municipi de Balsareny (PGOU). Article 133 (protecció de masies). Núm. 52: cal Rata
    000803400DG03H0001DM
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions modestes, ben emplaçada al capdamunt d’un turonet sobre la terrassa fluvial del Llobregat. Fou construïda probablement al segle XIX, però ha estat força reformada a la segona meitat del segle XX, de manera que ha conservat el volum originari però perdut gairebé tot rastre de la seva fesomia tradicional. Consta d’un cos residencial de planta quadrada (amb planta baixa més un pis i golfes) i té diversos cossos adossats a ponent de recent construcció.

L’accés es troba a la façana de migdia, i consisteix en una porta simple que ha conservat la llinda de fusta. Aquesta façana es distribueix en dos eixos d’obertures, amb un balcó sobre la porta. Els paraments han estat arrebossats amb ciment i pintats de color rosat, i les obertures en general han estat remodelades. Un dels elements més interessants és la petita construcció adossada a la cara nord, amb una tina i dos tinardons, que conserva la rampa d’accés. Al jardí es conserva una cisterna subterrània que ara s’utilitza per a regar.

Inscripció a la llinda de fusta del portal: 1820

Informació facilitada pels propietaris

Pintura de la casa feta per J. Pérez

La inscripció al portal de la casa indica la data 1820, i és probable que aquest sigui l’any de construcció, ja que no coneixem cap notícia anterior. Durant la Guerra civil de 1936 hi va venir a viure com a llogater Llorenç Ribera, procedent de la zona del Berguedà. La propietat era del bisbat de Vic, que també tenia altres terres de l’entorn. Pels volts de la dècada de 1980 en la següent generació van comprar la casa, i en els anys successius els propietaris hi van fer reformes importants. Fins no fa gaires anys la casa només tenia dos petits cossos adossats, tal com es pot veure en una pintura feta per una veïna.

Segons notícies orals, al jardí hi havia un forat que durant la guerra va servir com a amagatall, però ara no se’n veu cap rastre.