Cal Quico Sisami
Balsareny

Carretera de Berga, 8

Brutícia acumulada a la façana
    Jordi Piñero Subirana

Edifici d’habitatges entre mitgeres emplaçat al nucli urbà de Balsareny. Es tracta d’un dels pocs edificis al poble que s’acosten al cànon modernista, per bé que ho faci de manera tímida i encara amb una marcada inèrcia academicista.

Consta de planta baixa més dos pisos. La façana principal, encarada a la carretera de Berga, s’ordena a partir de tres eixos d’obertures, amb un eix de simetria destacat tan sols per un lleuger sobrealçament en la part central del coronament de l’edifici, flanquejat per dos pinacles de remat pla i decorats amb elements ceràmics. Aquests pinacles també es troben als dos extrems del coronament, sobre franges que ressalten les vores de la façana amb aplacats que imiten carreus. Als dos pisos hi trobem balcons correguts que ocupen tota l’amplada de la façana, cadascun amb tres portes emmarcades amb motllures i amb baranes de ferro forjat que adopten el característic perfil bombat. La planta baixa presenta tres portals que queden emmarcats amb motllures que imiten carreus dentats. El central és rematat amb arc de punt rodó; els laterals, més amples, donaven accés als locals comercials. El parament és arrebossat i pintat d’una tonalitat ocre.

A la reixa sobre el portal: 1891.

Edifici d’habitatges representatiu de la fase de creixement del poble de Balsareny que va tenir lloc a finals del segle XIX i principis del XX a l’entorn de la carretera Manresa a Berga, esdevinguda l’eix urbanístic principal. L’edifici fou construït el 1891, segons indica la data a la reixa del portal. La casa s’ha conegut amb diversos noms populars: cal Ton cotoner, cal Ton de la Creu, cal Potret, cal Sastret, cal Zidret o cal Pelussa. Darrerament era coneguda amb l’apel·latiu de cal Quico Sisami. Aquesta denominació venia de Francesc Simon Picas, conegut com el Quico Sisami. Hi tenia una fusteria que era hereva d’una d’anterior, situada a la plaça de l’Ajuntament i que tenia com a nom comercial Si-sa-mi, acròstic format per les primeres síl·labes dels cognoms dels tres socis propietaris. A més del taller de fusteria del Quico Sisami als baixos de la casa hi havia també una ferreteria.

CARRETÉ PARERA, Ramon (2010). Noms de lloc, de casa i de persona de Balsareny. Institut Cartogràfic de Catalunya, Barcelona, p. 164, 268-269.