Cal Majordom
Balsareny

Carretera de Manresa, 33

Jordi Piñero Subirana

Casa unifamiliar en forma de xalet amb jardí, d’estil noucentista, emplaçada al nucli urbà de Balsareny. Es tracta d’un edifici senzill però equilibrat i força reeixit. Adopta una planta rectangular, lleugerament esbiaixada, i consta de planta baixa més golfes, amb un ampli jardí lateral i posterior que dona a la carretera. El carener de la teulada és paral·lel a la façana principal, també encarada a la carretera. Aquesta es distribueix de manera simètrica amb una porta central flanquejada per finestres a banda i banda, amb la peculiaritat d’unes motllures en forma de guardapols a la part superior de les obertures, decorades amb un escut. Les finestres estan decorades també amb reixes als ampits, sobre uns mosaics que trobem igualment a la part superior, en l’obertura de ventilació de les golfes.

L’element més significatiu del conjunt és la galeria obrada amb maó que està adossada a migdia. Presenta amplis finestrals separats per pilars, els de les cantonades en forma de columnes salomòniques. El cos és rematat amb una terrassa superior amb baranes balustrades. Al seu davant, l’entrada al jardí segueix aquesta mateixa pauta, amb pilars de maó decorats amb un mosaic blau i blanc que crea un contrast interessant. Un altre element propi del noucentisme són els ràfecs força pronunciats de la teulada, decorats amb cabirons de fusta.

Informació facilitada per Ramon Carreté

Casa representativa de la fase de creixement del poble de Balsareny que va tenir lloc a finals del segle XIX i principis del XX a l’entorn de la carretera Manresa a Berga, esdevinguda l’eix urbanístic principal. En aquest cas la casa ocupa un espai que a l’època quedava lleugerament perifèric i adopta la forma de xalet amb jardí. Fou construïda l’any 1934, segons dades del cadastre, en un estil noucentista molt representatiu del moment. El nom de cal Majordom li ve de Joan Casòliva Simon, germà del vell Gilet, que era majordom de la fàbrica de cal Viñas. Les inicials de Joan Casòliva són a la porta de ferro del jardí.