Cal Querol
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Pla de la Pineda. Al nord-est del nucli urbà.
  Emplaçament
  Crta. C-241, al km 4,9 hi ha un trencant a la dreta direcció Cal Querol i Cal Magí de Pati.
  396

  Coordenades:

  41.5716
  1.54062
  378329
  4603242
  Número de fitxa
  08226 - 302
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  001408100CG70D0001JZ
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  Cal Querol es troba situat al nord-est del nucli de Sant Martí de Tous. Es tracta d'una masia aïllada d'origen modern i consolidat en època contemporània, amb diverses reformes a la dècada de1960 i 1970 quan va passar a mans de la família Segura. La masia està envoltada per un baluard de pedra revestit de ciment amb un portal d'accés d'arc de mig punt de maons. Disposa d'un cos central amb diversos annexes els quals s'hi accedeix per un patí interior pavimentat on s'hi ubica un pou de 1866, posterior a la construcció de la masia. La coberta tant del cos principal com dels annexes és a una vessant. Consta de planta baixa, primer i segon pis amb terrassa que s'uneix amb una petita habitació amb terrassa. La façana principal s'hi obra la porta d'accés amb una finestra a cada lateral amb reixes de ferro forjat. A nivell del primer pis hi ha tres finestres, dues de les quals donen a un balcó amb volandera i barana de ferro i a l'alçada del segon pis s'hi obra una finestra amb barana de ferro. Al costat de llevant s'hi adossen dos annexos d'una sola planta, amb les portes d'accés en arc carpanell, que antigament eren utilitzats per la vinya i posteriorment com a corrals. Al costat de ponent hi ha una cos annexionat, de planta baixa i primer pis, al qual s'hi accedeix per unes escales exteriors. A la planta baixa s'hi obra un gran portal d'arc carpanell de maons. A la part posterior també s'hi troba un altre annex utilitzat com a magatzem. El parament dels murs és de pedra revestits amb ciment.

  El cognom Carol apareix documentat a finals del segle XVII però quan té una màxima representació al municipi de Sant Martí de Tous és entre els anys 1732-1814.

  AJUNTAMENT DE SANT MARTÍ DE TOUS. (2011): Esborrany del Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació.
  AAVV. (2003): Tous, mil anys d'història. Publicaions de l'Abadia de Montserrat 1981.Editorial Claret, Sau.