Cal Quelet
Sant Mateu de Bages

    Bages
    Demarcació de Salo
    Emplaçament
    Carretera de Salo (BV-3002) al km. 10,5, passat el pont camí nord 500 m i camí N-E 500 m
    532

    Coordenades:

    41.85088
    1.63119
    386373
    4634125
    Número de fitxa
    08229 - 394
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Modern
    Segle
    XVIII-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    Catàleg de masies (núm. 5)
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    000706100CG83D0001OU
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Masia de dimensions modestes emplaçada en un altiplà al sector més ponentí del terme de Salo. És formada per un cos residencial de planta rectangular, amb planta baixa més un pis, el qual té adossat un cos més petit a ponent i un cobert a llevant, així com un altre cobert aïllat més al sud. Originàriament la casa era més curta, i l'any 1949 es reformà la part davantera i s'hi construí l'actual afegit, que cobreix la façana originària. Abans hi havia una eixida. El portal, emmarcat amb llinda i brancals de pedra, es manté sota una mena de porxo en forma de volta. Les característiques de la construcció són poc visibles, ja que bona part dels murs són arrebossats amb ciment. De manera irregular, hi ha distribuïdes diverses finestres. Un dels elements de més qualitat arquitectònica és el cos adossat a llevant, fet amb un sòlid parament de carreus ben escairats. En època recent es va habilitar la terrassa lateral sobre un antic cobert.

    Inscripció a la llinda del portal (de difícil lectura): Francisco Garriga; (?) Garriga. 17[?]
    Llinda a la façana est: 1763
    Informació oral facilitada per Joan Borràs

    No coneixem notícies antigues d'aquesta masia que es troba molt a prop de Sant Joan de Cans, capella romànica ja documentada l'any 974. L'aparença actual de la masia no sembla molt antiga, però no podem descartar que tingui un origen medieval. La major part de l'obra actual sembla correspondre al segle XVIII. En aquesta època els propietaris eren la família Garriga, tal com indica la inscripció del portal. Força a prop, però ja en terme municipal de Pinós, hi ha una masia anomenada precisament la Garriga, que podria ser l'origen d'aquesta família. Posteriorment cal Quelet va ser habitada per masovers. Ja més endavant, el propietari era Francisco Clotet, de la casa de cal Clotet, al nucli de Salo. Entorn de 1920 hi va anar com a masover l'avi de l'actual propietari, Ramon Borràs Vilardell, que provenia del poble de Su (Solsonès). La casa va passar a mans d'un oncle seu i, posteriorment, el 1960 Ramon Borràs, pare de l'actual propietari, la va poder comprar. La propietat incloïa una altra casa, anomenada cal Jepó, que estava enrunada i de la qual no en queden restes. El sobrenom de la masia és una derivació del diminutiu Miquelet.

    GRUP SOLUCIONS MANRESA (2009). Pla especial del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable de Sant Mateu de Bages. Ajuntament de Sant Mateu de Bages (núm. 5).