Cal Pont de Vilaltella
Pujalt

Camí de Cal Pont

XIV-XX
    BPU. Catàleg de Masies i Cases Rurals en Sòl No Urbanitzable. 2013.
    Dídac Pàmies i Marta Lloret

Cal Pont és una masia d'origen medieval que va consolidar-se al segle XVIII, tot i que va ser durant la primera meitat del segle XX quan se li va donar l'aparença actual. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. El portal d'accés és d'arc carpanell ceràmic, con ho són les dues finestres dels pisos, que es situen sobre el mateix eix. Bona part de la façana principal està tapada per un cos adossat de dos nivells d'alçat, que al pis representa una prolongació d'una sala i una terrassa i a la planta baixa corrals. Aquest cos presenta dos grans portals d'arc carpanell ceràmic que dónen sortida a la terrassa, entre els quals hi ha una pedra on hi consta: " S. C. 1928". La part de les golfes s'obre amb òculs ceràmics. La façana posterior també presenta un cos adossat, que constitueix una eixida i presenta una cisterna amb una corriola. Les poques obertures d'aquesta façana també són d'arc carpanell ceràmic. A nivell interior, hem de destacar els arcs ogivals de pedra, d'estil gòtic, que sostenen la planta baixa de la construcció. El tractament exterior dels murs és la pedra vista, amb restes de morter de calç. A l'entorn de la masia hi ha un gran nombre d'edificis annexes, tots ells datats de la primera meitat del segle XX (tal com consta en sengles inscripcions). Alguns són de dimensions notables, són fets de pedra i estan coberts amb volta de canó. També trobem un hort i un safareig tancats amb un mur de pedra situats en una feixa davant la casa.

En el fogatge de 1553 hi consta "Joan Lordella de Vilaltell", que probablement es correspon amb el que més tard seria Cal Pont de Vilaltell.