Cal Ponset Nou
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    C-25, sortida 114. BV-3009 fins al trencall de Castelltallat.

Catàleg de masies (núm. 135)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes emplaçada en un contrafort sud de la serra de Castelltallat, al costat de la carretera que va de Castelltallat a Aguilar de Segarra i Fonollosa. La casa és de planta quadrada i consta de planta baixa més un pis i golfes. Es tracta d'una edificació aixecada majoritàriament en una sola fase constructiva, probablement al segle XIX. El portal d'entrada és situat a la façana de llevant, que s'estructura en base a dos eixos d'obertures, amb balcons al primer pis i finestres més petites a les golfes. Les obertures són emmarcades amb llindes i brancals de pedra, i els murs són a pedra vista. La façana de migdia ha estat adequada modernament amb diverses terrasses. En la resta de façanes les finestres són més petites. El conjunt ha conservat bé la tipologia i, parcialment, els volums originaris.

En un llistat de masies de Castelltallat de l'any 1819 apareix cal Ponset, però no cal Ponset Nou. Per la seva tipologia constructiva cal Ponset Nou podria ser una edificació de la primera meitat del segle XIX.