Cal Planes d'Aguilar Montmajor

Berguedà
Gargallà (Aguilar)
Al costat de l'església de Santa Maria d'Aguilar.

Coordenades:

41.952740224213
1.6960143616569
391926
4645351
08132-67
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
XVII
Regular
Inexistent
IPAC, nº 3492, any 1982
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 009A00030
Cortés Elía, Mª del Agua

Aquesta masia presenta l'estructura clàssica correponent al grup I definit per Danès: coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a llevant, planta, pis i golfes; construida amb blocs de pedra, més grans i escairats a les cantoneres, finestres amb llinda i porta adovellada amb arc de mig punt i les dovelles força irregulars. Les finestres de la façana principal son amb llinda i amb dues lloses en angle a la part superior com a sistema de descàrrega del mur. A la façana de migdia es va afegir un cos amb un assecador obert a les golfes i un arc carpanel de maó a la part dreta que està tapat. Aquesta ampliació es veu perfercatemnt a la façana principal i es va fer al 1705. L'interior conserva l'estructura clàssica en tres crugies, tot i que no conserva elements que mostrin l'antigor de la casa. A la planta baixa hi ha dues finestres espitllerades.

En alguns inventaris es nomena aquest mas com la masia vella del Sunyer, tot i que els propietaris de la casa ens han dit que mai li han dit així.

Masoveria del Sunyer d'Aguilar construida al segle XVII i ampliada l'any 1705 amb una eixida al migdia, tal i com demostra la data a una llinda. Probablement va se construida una mica abans que la casa nova del Sunyer. La casa va estar habitada fins als anys seixanta i, des de llavors, resta quasi abandonada. La casa forma part del conjunt del Sunyer, format per l'antiga església i castell, la nova església, la casa cal Gep i la masia nova del Sunyer. El senyor d'Aguilar al segle XVI era Miquel Gibert i d'Aguilar, que també eren senyors del Pujol de Planès i vivien a Cardona; al 1719 el senyor d'Aguilar era marquès i vivia a Perpinyà (IGLÈSIAS, 1974).

DANÉS, J. (1933). "Gènesi de l'estructura arquitectònica de la masia catalana". Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya.