Cal Pinyot
Castellbell i el Vilar

Raval del Clot

Bo
    Estructuralment be, però la restauració moderna no ha preservat els criteris de l'arquitectura tradicional.
    08052A006000300000OE
    Jordi Montlló i Laura Bosch

Casa fonamentada parcialment sobre la roca natural, de planta rectangular, que consta de planta baixa i golfes amb un cobert a mà dreta i el celler per sota del nivell del sòl al qual s'hi accedeix baixant uns esglaons des de la mateixa era de la casa. La coberta és de teula àrab, a dues aigües i el carener perpendicular a la façana principal.
    Està totalment reformada. Els paraments són tots de maçoneria, amb pedres originàries, rejuntades amb morter. Una gran part de l'obra sembla haver estat refeta de nou al mateix temps que la teulada. La pedra de recobriment vol imitar l'antiga. El fumeral és de factura moderna. Les pedres cantoneres estan més ben executades. Les obertures originals són de petites dimensions, sense llindes ni brancals de pedra.
    A mà dreta de la façana hi ha un edifici annex amb la teula originària; probablement s'utilitzi com a garatge. En un costat de l'era es conserva en perfecte estat la bassa, de planta ovalada a la qual s'hi ha posat un filat de protecció. Aquesta construcció està comunicada per sota terra amb l'entrada de cal Joan de la Serra. Arran de mur, hi ha una obertura amb un barriet improvisat de fusta. Baixant per uns quants graons de pedra s'accedeix a una font. El passadís de baixada està totalment murat amb pedra collada amb morter de calç. La volta és feta amb maó pla.

A cal Pinyot, es conserva una tina aïllada, arran del camí de la Serra al mas Lledó, a tocar de la bassa. No conserva els graons típics d'accés ni la porta originària. S'ha restaurat completament rejuntant la pedra amb morter de calç. Per accedir a la porta actual, es fa a través d'una escala de cargol, també de pedra amb una barana de ferro.

Cal Pinyot està situat al raval del Clot, a l'extrem nord-est del terme municipal de Castellbell i el Vilar, a tocar de l'antic terme de Vallhonesta, que pertany actualment al municipi de Sant Vicenç de Castellet. Entrant pel camí de la Serra en direcció al mas Lledó, a mà esquerra després de cal Casalé.
    L'aparició d'aquestes petites masies o cases pot correspondre al dinamisme agrari del segle XVIII i XIX, sobretot amb el cultiu de la vinya. Aquestes zones més boscoses i ermes menys poblades, van ser explotades amb el sistema de rabassa morta. Així els masos més importants van veure reduir els seus boscos i terres ermes, i al costat de les terres de conreu naixien les vinyes marjades dels rabassaires. Sembla evident que es van anar construint noves cases, a les quals s'assignava un tros de terra al seu voltant.
    L'any 1862 un dels parcers que treballaven les terres del mas de la Serra era Sebastià Piñot.
    En un registre fiscal de l'any 1920, consten com a propietaris de cases en el "Barrio del Calot”: Margarida Vila i Trulls, Isidre Prunés i Planell, Josep Torrents i Brunet, Miquel Fainé i Riera, Joan Balart i Boada i Pau Viladoms i Calsina, que era l'amo del mas Lledó.
    A principis de l'any 1936, es confecciona el Padró municipal on consten els habitants de cinc cases del raval del Clot. Isidre Prunés Planell va viure en aquesta casa amb la seva esposa, Laura Serra i Pinyot.

VALLS i PUEYO, Joan (2006). El Raval del Clot. Castellbell i el Vilar. Col·lecció Temes Històrics, núm. 4. Ed. Ajuntament de Castellbell i el Vilar.