Cal Casaler
Castellbell i el Vilar

Raval del Clot

Bo
    La maquinària relacionada amb l'obra constructiva cada vegada que entra i surt de l'era comporta una pressió excessiva la qual cosa està provocant que les lloses s'estiguin partint i enfonsant.
    7434001DG0173S0001PI
    Jordi Montlló i Laura Bosch

Masia fonamentada parcialment sobre la roca natural, de planta quadrada, que consta de planta baixa, pis i golfes amb un cobert a mà dreta i una tina adossada a la façana nord de la casa. La coberta és de teula àrab, a dues aigües i el carener perpendicular a la façana principal.
    Els paraments són tots de maçoneria, amb les pedres rejuntades amb morter. Les pedres cantoneres estan més ben executades. Les obertures són de petites dimensions, amb llindes i brancals de pedra i estructura quadrada, exceptuant la portalada d'entrada a la casa amb brancals de pedra i arc de maó disposat a plec de sardinell. Per sobre, un finestral de doble fulla amb brancals i llinda de pedra i balconera amb barana senzilla de ferro. Finalment, a les golfes, seguint la mateixa línia perpendicular, una finestra de punt rodó, realitzada en pedra.
    La casa ha sofert alguns canvis readaptats als nous usos lúdics. Tota la planta baixa està realitzada amb pedra i volta de canó, que s'ha conservat intacta; aquí hi havia la cort i el celler que conserva la boixa i algunes botes. A mà esquerra de la façana principal es pot observar una part annexada que ressegueix el pendent natural de la teulada. L'entrada que era de punt rodó, s'ha tapiat. Al damunt hi ha també una balconera seguint el mateix estil que l'anterior. La construcció adossada a la façana est, servia per endreçar les eines de treballar la terra. Modernament s'ha retirat la coberta de teula àrab a un sol vessant i s'hi ha afegit un terrat protegit amb una barana de ferro.

Tota l'era està feta amb lloses de pedra. Al davant hi ha l'antic paller en bon estat de conservació. Per la façana nord de la casa es conserva la tina a la qual s'hi accedeix a pla des del mateix camí de la Serra que travessa el veïnat del Clot. Degut a la mancança d'aigua, el seu propietari l'ha reutilitza actualment per recollir les aigües pluvials de la teulada.
    També conserva la bassa que com les altres cases del raval, és de planta ovalada.

Cal Casalé, està situat al raval del Clot, a l'extrem nord-est del terme municipal de Castellbell i el Vilar, a tocar de l'antic terme de Vallhonesta, que pertany actualment al municipi de Sant Vicenç de Castellet. Entrant pel camí de la Serra en direcció al mas Lledó, a mà esquerra entre cal Fuster i cal Pinyot.
    L'aparició d'aquestes petites masies o cases pot correspondre al dinamisme agrari del segle XVIII i XIX, sobretot amb el cultiu de la vinya. Aquestes zones més boscoses i ermes menys poblades, van ser explotades amb el sistema de rabassa morta. Així els masos més importants van veure reduir els seus boscos i terres ermes, i al costat de les terres de conreu naixien les vinyes marjades dels rabassaires. Sembla evident que es van anar construint noves cases, a les quals s'assignava un tros de terra al seu voltant.
    En un registre fiscal de l'any 1920, consten com a propietaris de cases en el "Barrio del Calot": Margarida Vila i Trulls, Isidre Prunés i Planell, Josep Torrents i Brunet, Miquel Fainé i Riera, Joan Balart i Boada i Pau Viladoms i Calsina, que era l'amo del mas Lledó.
    A principis de l'any 1936, es confecciona el Padró municipal on consten els habitants de cinc cases del raval del Clot.

VALLS i PUEYO, Joan (2006). El Raval del Clot. Castellbell i el Vilar. Col·lecció Temes Històrics, núm. 4. Ed. Ajuntament de Castellbell i el Vilar.