Cal Perico
Torrelavit

Camps de ca l'Espardanyer
    Carretera BP-2151 de Sant Sadurní d'Anoia a Sant Quintí de Mediona, km. 14.

Pau Miquel Rosich / Joaquim Cardús
    Oriol Vilanova

Masia formada per dos edificis de planta rectangular de planta baixa i pis, coberts amb teulada de teula àrab a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana principal, adossats i disposats en forma de "L". L'edifici més antic, anomenat "casa vella de cal Perico" (veure apartat "Història"), està orientat en sentit NE - SW, i actualment està destinada a corral i celler. La casa més moderna, de principis del segle XX, està orientada en sentit NW - SE és la destinada a habitatge dels propietaris. L'aparell constructiu és de pedra i maó. La façana principal presenta una disposició simètrica de les obertures, amb la porta d'accés al centre de la planta baixa, flanquejada per dues finestres rectangulars, i al primer pis, cinc finestres també rectangulars, tres d'elles amb balcó i barana de ferro, recta. Les dues construccions estan tancades per un baluard que les aïlla de la carretera.

La casa de Cal Perico va ser construïda per Pau Miquel Rosich, nascut l'any 1831. Va ser jutge municipal de l'antic poble de Terrassola, i en voler acabar amb el vici del joc es va enemistar amb alguns veïns jugadors, que fins i tot van intentar estimbar-lo. Aquest fet el va portar a dimitir del càrrec de jutge i va abandonar el poble amb la seva família fora del poble, de manera que es va construir una casa, l'any 1877, al terreny que tenia al costat de la carretera (actual BP-2151, de Sant Sadurní d'Anoia a Sant Quintí de Mediona), llavors camí de carros i cotxes de cavalls. Aquesta "casa vella de cal Perico", com és anomenada actualment, havia servit de posada als viatgers i cavalleries que anaven de camí cap a Barcelona. El pare d'en Pau Miquel es deia Pere i havia estat regidor major de Terrassola. És possible que a ell se li comencés a anomenar "Perico", sorgint així el renom de la casa. En Pere Miquel Sabaté, nascut el 1901 i fill de Domingo Miquel Parellada i nét de Pau Miquel Rosich, fou jutge municipal de l'octubre de 1939 fins el 1941, i el seu germà Joan Miquel Sabaté feia d'agutzil en els mateixos anys. Aquests dos i les seves germanes, Dolores i Maria, ja van néixer a cal Perico. La casa actual, però, va ser construïda pel mestre d'obres Joaquim Cardús a principis del segle XX, passant la casa vella a ser corral i celler. Va ser parada dels cotxes de línia de la companyia HILLSA durant molts anys del segle XX i punt de venda de vi, aviram, ous, conills i altres productes de pagès.

TORRES, Montse (2003): "Cal Perico", dins EL CEP n. 19, p. 7.