Cal Peret
Vallbona d'Anoia

  Anoia
  Carrer Major, 85. Nucli urbà
  303

  Coordenades:

  41.51963
  1.70882
  392266
  4597248
  Número de fitxa
  08292 - 21
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  2475011CF9927N0001GU
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  Cal Peret es una casa entre mitgeres situada al nucli urbà de Vallbona d'Anoia. L'edifici és de planta rectangular i consta de planta baixa, primer i segon pis i golfes. També té diversos cossos annexes només de planta baixa i un pati. La coberta és a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal i revestida amb teula àrab.
  La façana principal, orientada a migjorn, està revestida amb morter pintat i amb un sòcol de pedres. Les cantonades estan reforçades amb pedra ben escairada. El frontis està ordenada amb tres eixos molt clars. A la planta baixa s'hi obres dos portals i entre ells hi ha una finestra d'arc de mig punt. A l'eix dels portals, a l'alçada del primer i segon pis hi ha dos balcons amb voladera de pedra amb les cantonades arrodonides i amb barana de ferro forjat i, a nivell del primer pis, a la part centra, s'hi obra una finestra. Totes les obertures estan emmarcades amb pedra.
  La planta baixa era emprada com a zona on es produïa el vi. Se'n conserva l'espai on hi havia el celler amb la boixa i una premsa de vi, in situ.
  Adossat a l'edifici principal hi ha un cos annexa, només de planta baixa, antigament ocupat per masovers i actualment emprat com a garatge. En aquest frontis s'hi obren tres finestres en arc de mig punt emmarcades amb un arrebossat. Tota la façana està arrebossada i pintada de veig amb un sòcol també arrebossat i pintat de marró.

  La fitxa s'ha omplert amb dades estretes de la fitxa 08.26.EA del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Vallbona d'Anoia, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

  Pere Martí Sabaté era propietari de Cal Peret. L'any 1918 apareix com a "Comisado para el acopio de vino". Per tant, a part de comercialitzar amb el seu propi vi també comercialitzava amb el vi de tercers i que possiblement l'havien produït a la seva premsa.
  A la planta baixa hi havia hagut la consulta del metge. Hi van passar els doctors Gallego, Puigmartí, Torelló i Quer. Encara es conserva el taulell de marbre i la pica.

  AAVV. (2014): Pla especial urbanístic de protecció i catàleg del patrimoniarquitectònic, històric i ambiental de Vallbonad'Anoia. SPAL. Diputació de Barcelona.
  GUITIÉRREZ I POCH, MIQUEL. (2006): Entre el cep i el cotó: treball, terra i fàbrica a Vallbona d'Anoia (1800-1936) a Micellanea Aqualatensia-12. Ajuntament d'Igualada i Centre d'estudis Comarcals d'Igualada. Igualada.