Cal Pere Riera Santa Maria d'Oló

Moianès
Sector sud-est del terme municipal
Ctra. local a Sant Joan d'Oló, abans del mas Rovira camí a Sau 1,7 km. Passada una cruïlla, 30 m E
629

Coordenades:

41.84787
2.04139
420421
4633330
08258-69
Patrimoni immoble
Edifici
XVIII-XIX
Dolent
En ruïnes
Inexistent
Difícil
Sense ús
Privada
08258A005000820000AX
Jordi Piñero Subirana

Masia o casa de pagès, en ruïnes, que s'emplaça vora el camí de Vilarasau, molt propera a dues cases més, també en ruïnes: ca l'Oller i el Coll. S'aixeca sobre un terreny amb desnivell uns 30 metres a l'est del camí, i actualment ha quedat gairebé coberta per la vegetació, cosa que la fa inaccessible. Pel poc que es pot observar sembla una construcció de planta quadrada, probablement amb planta baixa més un pis. La façana de llevant és la que té una major alçària i és més visible, però també està coberta per la vegetació. La casa ha perdut la teulada.

Informació oral facilitada per Elvira Sors Vilaseca, Maria i Montse Mas Sors
Aquesta casa no està inclosa en el Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable de Santa Maria d'Oló.

No coneixem notícies documentals antigues d'aquesta casa, que podria ser obra del segle XVIII o principis del XIX. Com a mínim ja al segle XIX ca l'Oller, cal Pere Riera i el Coll formaven part del mas veí de Rojans, el qual tenia "dret a percebre"; és a dir, cobrava un cens sobre aquestes cases. Cal Pere Riera encara apareix en un llistat de cases rurals de 1930, però llavors ja no estava habitada. Devia ser per aquesta època que en van marxar els últims masovers, i la casa va quedar ja definitivament abandonada. L'any 1996 els que fins aleshores eren masovers de Rojans, la família Mas Sors, van comprar la propietat de Rojans, que incloïa aquestes cases. Actualment el propietari és Pere Mas Sors.

FERRER, Llorenç i altres (1991). "Època moderna i contemporània", Oló, un poble, una història. Associació Castell d'Oló, Santa Maria d'Oló, p. 108-109.