Cal Pere
Sant Salvador de Guardiola

Parròquia de Salelles
    Carretera vella d'Igualada (C-37 z) al km. 90,3 camí en direcció est uns 600 m.

Catàleg de masies (núm. 061)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions força grans, que ha conservat la tipologia i, en bona part, els volums originaris. Està situada prop de cal Quico, casa que va ser fundada en els mateixos anys. Consta d'un cos residencial de planta quadrada, amb coberta a doble vessant, i té adossats uns antics coberts (a l'esquerra) i un cos de nova construcció (a la dreta) que fa funcions de garatge. L'habitatge central disposa de planta baixa i dos pisos. La façana principal, encarada al sud-oest, té una composició simètrica amb tres eixos d'obertures. A la planta baixa hi ha el portal central i una porta lateral i, al primer pis, un llarg balcó. Actualment les façanes són arrebossades i pintades, i les obertures superiors han estat remodelades. Els antics coberts de ponent s'han adaptat com a habitatge, i s'ha habilitat una àmplia terrassa a l'extrem. En aquesta part es conserva un gran portal fet l'any 1963. L'interior de la casa conserva força bé la tipologia constructiva tradicional, incloent les bigues de fusta originàries. També es conserva una antiga tina, utilitzada com a dipòsit.

Portal del cos lateral: AT 1963 (referit a Arseni Tomàs).
    Informació oral facilitada per Júlia Tomàs Vila.

L'indret al voltant d'aquest casa és anomenat des d'antic com les Fonts Joanes. És un lloc on hi havia diferents afloraments naturals d'aigua i on també hi passa un torrent que, amb els anys, ha estat canalitzat i desviat artificialment del seu curs natural. Encara avui es conserva un pou, anomenat Pou de l'heura, que és anterior a la casa i molt antic, i que tradicionalment havia servit com a pou públic. Així doncs, les Fonts Joanes era un indret frondós, situat al costat de l'anomenat camí dels Sagraments, un lloc on s'hi solien fer festes i trobades. El mas Soler Fumat, situat prop de cal Tinet, ja en terme de Manresa i actualment desaparegut, tenia el domini d'aquestes terres. La casa fou construïda per Pere Tomàs, fill de la casa de cal Sastret, de Castellfollit del Boix. Devia ser entorn de 1898, any en què es va construir la casa veïna de cal Quico. De fet, Pere Tomàs estava casat amb Anna Tatjé Company, que era germana de Dolors Tatjé, casada amb Francesc Fargas Playà, el fundador de cal Quico. Així doncs, els fundadors dels dos habitatges es van casar cadascun amb una de les germanes. Les germanes Tatjé Company eren filles de ca la Joaquima, del raval de les Farreres, ja en terme de Manresa. De solter Pere Tomàs va fer de mosso a la casa de la Volta de Salelles. Era conegut com el Pere de la Boïga, sobrenom que li venia pel fet d'arrabassar trossos de terra per engrandir la finca tot fent boïgues o formiguers. El fill de Pere fou Arseni Tomàs, i la filla d'aquest Júlia Tomàs Vila, que encara viu a la casa.

FARGAS MORERA, Fèlix (2012). Salelles, 1000 anys de fets i esforç, treball i creixement de la seva parròquia, p. 149.