Cal Pentiner
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    Des de Puigdellívol camí oest i després sud-est uns 1.300 m.

Catàleg de masies (núm. 98)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de petites dimensions emplaçada en un contrafort sud de la serra de Castelltallat, vora la masia de Puigdellívol. La casa actual ha estat reconstruïda pels volts de la dècada de 1960 i és totalment una obra moderna. Es tracta d'una edificació feta de pedra, de planta quadrada, amb planta baixa més un pis. L'únic element que es conserva de l'antiga casa és un cobert situat a ponent on encara hi podem veure un forn de pa.

Cal Pentiner era una masoveria de la masia veïna de Puigdellívol i ja apareix en un llistat de cases de Castelltallat de l'any 1819, però ignorem si el seu origen és gaire anterior. Els propietaris eren els Puigdellívol, una important família que a principis del segle XX estava establerta a Barcelona. Entorn del 2010 els Puigdellívol van vendre la propietat als amos actuals.