Cal Pelut
Prats de Lluçanès

c/ Resclosa, 18. Nucli urbà. Prats de Lluçanès

Algunes parts dels murs de càrrega han estat reformades amb maó.
    Gelta Constructors i Ramaders, S.L. Mas Gelta, s/n. 08503. Gurb
    Jordi Compte i Marta Homs

Cal Pelut és una masia situada a la cantonada entre el carrer Resclosa i el carrer del Mercat, en el sector oest del nucli urbà, tot i que originalment era una masia aïllada que amb la formació de nous carrers va quedar integrada al nucli urbà. Actualment té altres edificacions adossades al nord, conservant la zona d'horts a l'est de la masia.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions, formada per un volum principal amb murs de càrrega de maçoneria de pedra, amb alguns panys reformats amb maó i la part superior arrebossada, i amb carreus treballats delimitant les cantonades, alguna de les quals ha quedat integrada al mur denotant ampliacions, i emmarcant algunes de les obertures. L'edifici, de planta baixa, primer pis i golfes, està coronat amb una teulada de doble vessant amb aigües a la façana principal i posterior.
    La façana principal, orientada a l'oest, presenta una cantonada diferenciada integrada al mur que separa el volum original, a l'esquerra, d'una ampliació, a la dreta. A la planta baixa presenta una finestra emmarcada amb pedra bisellada, un portal emmarcat també amb pedra bisellada, una finestra reformada i un portal amb brancals de pedra motllurada i llinda d'arc rebaixat de maó a plec de llibre. Al primer pis s'observen dues finestres emmarcades amb pedra bisellada reconvertides en balcó i un balcó emmarcat amb maó. A les golfes hi ha tres balcons, dos reformats i l'altre emmarcat amb maó.
    La façana sud, força estreta, presenta a la planta baixa una finestra emmarcada amb maó i un balcó emmarcat amb maó al primer pis. A les golfes, hi ha una gran eixida, que ocupa l'ample de la façana, sustentada amb un pilar central de maó.
    La façana est té dues estructures adossades, un cobert a l'extrem dret i una estructura tancada de planta quadrada a l'esquerra, i diversos panys de paret reformats amb maó. En aquesta façana s'observen dues portes i tres finestres a la planta baixa, tres balcons i una finestra al primer pis i dues finestres i una eixida horitzontal a les golfes.
    Davant la façana est es conserva l'hort de la masia, delimitat a tot el seu volt per un mur de pedra. L'hort queda delimitat al sud pel carrer del Mercat, a l'est pel carrer Reforma i a l'oest per la mateixa masia.

Tot i no tenir dates precises de la seva construcció es pot considerar, per la seva tipologia constructiva i per ser una masia aïllada dins el nucli urbà, un edifici del segle XVIII. La casa, coneguda anteriorment com a Cal Saste i Cal Sastre Vicenç, es va anar ampliant amb materials i estils de l'època en segles posteriors.