Cal Pau de Bruqueses
Rajadell

Sant Amanç de Viladés. NO del municipi
    Des de Fonollosa prendre el camí cap al mas Centelles i girar a l'esquerra cap Cal Biel

Rehabilitada els anys 2004-2007

Casa de pagès de planta rectangular, molt ben definida, amb coberta a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana. És una casa certament gran, que consta de planta baixa més un pis i un segon pis que eren les antigues golfes. El material constructiu és la pedra, disposada de manera bastant regular. Actualment l'accés principal es a la façana NO, amb obertures simples, però sembla que la façana original es troba a la façana SO, mirant a Bruqueses. En aquesta façana es troba un portal amb un arc escarser adovellat de totxo, quasi pla, amb una inscripció a sobre. La finestra del primer pis té el mateix emmarcament. Però en realitat l'entrada original antiga es troba uns metres dins la casa (també es un portal molt simple), per la qual cosa cal suposar que l'actual façana es va superposar a l'antiga. A la meitat esquerra de la façana se li adossa un cos afegit, antigament un galliner, que ara s'ha convertit en una ampliació de l'habitatge, a una sola vessant, i de dos pisos. A la façana oposada se li adossa una tina (la boixa està a l'interior e la casa), i a la seva dreta, adossada a la tina, una construcció semicircular, oberta, amb un porxo que aguanta la coberta de teula, que antigament era per guardar el carro.
    La casa va ser totalment rehabilitada a mitjans dels anys 2000 (amb posterioritat al PEP 1993). La casa es va remuntar (les golfes ara són un segon pis) i també el cobert al SO. També es van modificar les obertures i els acabats. La casa manté la planta original i llueix pedra vista a totes les façanes, de gran qualitat. Davant la casa, a la seva façana SE, hi ha una gran plataforma d'obra i a sota s'hi ha construït cinc grans magatzems que tenen entrada (amb arc de mig punt) per aquesta banda SE.

Figura al Catàleg de Masies i Cases Rurals 2014 (num. 55)
    Casa rural de bona factura, possiblement, de finals del segle XVIII o del segle XIX, totalment rehabilitada al segle XXI.. S'ubica sota un pendís, en una petita esplanada, prop d'un torrent, amb camps conreats a l'entorn.
    Es pot anar per dos camins. Des de Fonollosa prendre el camí cap a Can Biel des del Pinyer. Després de cal Biel, es troba cal Pau, en una posició enclotada. Des de Rajadell cal arribar a la casa de Bruqueses per la vil·la romana de sant Amanç i Cal Quius. Des de Bruqueses el cami fins a Cal Pau amida uns 800m.
    Sobre el portal de la façana SO hi ha una inscripció que posa FC i una data il·legible gravada, però que seria del s.XIX (18...). Segons l'actual propietat, FC correspon a Francisco Cots. Els Cots eren la família de Bruqueses.
    Actualment a Bruqueses s'hi va per carretera, però existeix un camí directe a Bruqueses, a ponent.
    A l'entorn la casa hi ha una petita bassa, i una pica per la mula.
    A l'interior de la casa hi ha una pica d'oli i un dipòsit d'oli.

Es sap per notícies orals (Bruqueses i Cal Pau de Bruqueses) que aquesta casa de Cal Pau la va fer un familiar (un cabaler) de la casa de Bruqueses per independitzar-se d'aquesta (de nom Pau?), o be un parcer de Bruqueses, a finals del segle XVIII o al segle XIX.. Tal vegada era el Joan Cots de la Inscripció (Bruqueses era de la família Cots), tot i que aquesta podria correspondre a una ampliació de la casa feta al segle XIX.. La casa va pertànyer a Bruqueses fins a l'entorn de 2004, quan se la van vendre.