Cal Patrocini I
Veciana

Veciana

abandonada des de fa força temps, no conserva la teulada i presenta un estat ruinós força avançat.
    Jordi Montlló Bolart

Antiga masia o casalot situada en una zona elevada i envoltada de camps erms que havien estat camps de conreu. Tots els accessos o camins per accedir a la casa s'han perdut per manca d'ús, però encara es pot anar resseguint el camí fins arribar a la casa. Era de planta rectangular, probablement de planta baixa i pis. Els acabat externs dels paraments eren de pedra vista.

Tenia cisterna per l'aigua i conserva en bon estat un dels dos cups, que en aquesta ocasió són de planta quadrada. També s'ha detectat entre la vegetació, per la part del darrera de la casa, una mena de canaló fet amb pedra i recobert per lloses de pedra de 80 cm a un metre. Es podria tractar de la conducció d'aigües pluvials cap a una cisterna. La vegetació ha cobert el 90% de les estructures impedint la visibilitat. El seu emplaçament el fa especialment inhòspit, per trobar-se al vessant septentrional i sense cap mena de protecció als forts i freds vents de l'hivern.