Cal Pastor (Mejà)
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Mejà
    Carretera de Salo (BV-3002), al km. 6,1 camí direcció nord uns 1.400 m i trencall N-E 100 m

Habitatge arrasat, cobert en estat d'abandó
    Catàleg de masies (núm. 10)
    Jordi Piñero Subirana

Cobert de treball de l'antiga casa de cal Pastor, emplaçada en un coster sota l'altiplà on es troba el raval de Mejà. La casa està totalment arrasada i l´únic que en queda és aquest cobert on s'hi feien els treballs d'elaboració del vi. És una petita construcció de planta rectangular i amb dues plantes, situada en un terreny amb desnivell. A la cara davantera hi trobem dos portals, un dels quals tapiat, i dues finestres a la part superior. Totes les obertures emmarcades amb llindes i brancals de pedra. Per la part posterior s'accedeix al que sembla una tina quadrada. El nivell inferior està dividit en dues cambres, una de les quals ha quedat tapiada. L'habitatge de cal Pastor es trobava uns metres al nord, i només se'n veu algun rastre als marges de les feixes.

Informació oral facilitada per Lluís Rojas Jové

No tenim notícies sobre l'origen d'aquesta casa, però suposem que devia construir-se, com la majoria del raval de Mejà, al segle XIX. Era una casa molt petita, i els propietaris eren la família Soler. A la dècada de 1880 devia néixer Àngel Soler Carol, que més tard va ser l'hereu. A principis del segle XX Àngel va aprofitar que l'antic mas de cal Domenjó, força més gran, estava en subhasta pública per comprar-lo i traslladar-s'hi a viure. Dos dels germans d'Àngel van fer carrera sacerdotal dins de l'orde dels claretians. Els dos havien nascut a cal Pastor. Josep M. Soler Carol va néixer el 1889 i fou destinat a la Guinea espanyola. Sebastià Claret Carol va desenvolupar la seva tasca sacerdotal en una missió a la Xina. Després de la marxa d'Àngel Soler la casa de cal Pastor va quedar abandonada i ja fa molts anys que es troba en l'estat actual de ruïna.

CAROL, Josep (1992). Salo, història d'un poble o Fills per l'Església, Casal Parroquial, Cervera, p. 23, 24.