Cal Pastor
Granollers

Sector nord del polígon industrial El Congost. Camí de can Pastor, s/n
    Emplaçament
    Polígon industrial del Congost, al nord de l'Avda. St Julià, poc abans de creuar el viaducte, prendre camí de cal Pastor en direcció oest uns 200 m.
    131

41.598081049212
    2.2741748961108
    439512
    4605407
    08096 - 183
    Estructuralment es conserva bé, però necessita algunes actuacions de millora
    9755801DG3095F0001RQ
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Masia de petites dimensions, o casa de pagès, emplaçada en zona peri-urbana, a la terrassa del riu Congost i a peu de la serra de Ponent, envoltada pel polígon industrial del Congost.

És una edificació d'estil popular, molt senzilla, que ha conservat força íntegrament la tipologia tradicional. És formada per dos cossos adossats de proporcions semblants. El més antic és el de llevant. De planta rectangular i compartimentat en tres naus. consta de planta baixa, pis i golfes sota el carener. La façana principal, orientada vers migdia, es composa més o menys en base a tres eixos simètrics, amb buits de sentit vertical. La porta, a l'eix central, està coberta amb llinda d'arc escarser. Les finestres són simples i només la que es troba sobre la porta té ampit de pedra. Al capcer, sobre l'eix central, hi ha un rellotge de sol ovoidal. Els paraments són arrebossats, de color terrós.

El cos de ponent, obrat ja amb totxo, és més modern. I als extrems hi trobem coberts i corrals diversos. Uns metres a llevant s'aixeca el Lledoner de cal Pastor, i dins el clos de la masia hi ha un altre lledoner també remarcable.

Per la seva tipologia constructiva, aquesta casa podria ser del segle XIX, tot i que no es pot descartar que tingui un origen anterior, amb ampliacions al segle XX. Des de fa anys, la casa és habitada per la mateixa família de masovers, i ha passat de pares a fills.