Cal Passol
La Pobla de Claramunt

  Anoia
  Masia de Cal Passol
  Emplaçament
  Al final meridional del nucli antic de la Pobla o ‘Pobla Vella'.
  290

  Coordenades:

  41.55314
  1.67392
  389411
  4601013
  Número de fitxa
  08165 - 41
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable.
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA6708
  Accés
  Restringit
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  08164A008000800000AE
  Autoria de la fitxa
  Jordina Sales Carbonell

  A l'extrem meridional del nucli de cases del municipi on hi va créixer la nova Pobla després de la gran riuada de 1344, un cop passat el nucli urbà i ja enfilant el pendent cap a la muntanya, al peu del camí al castell de Claramunt i en una zona d'oliveres, es localitza l'antiga masia de Can Passol, una edificació que respon als models de masia del segle XVIII.
  Es tracta d'una construcció consistent en un gran cos rectangular, amb planta baixa, dos pisos i golfes, amb coberta a dues aigües, amb els murs de càrrega fets d'encofrat de tàpia sense arrebossar i amb les cantoneres a base de blocs de pedra de travertí ben tallats. Té adossades en un dels seus costats varies construccions auxiliars de planta baixa. Les obertures no presenten cap singularitat, i algunes finestres del segon pis han estat tapiades.

  També s'ha vist escrit "Cal Pa-Sol".

  Aquesta masia fou propietat de les famílies Aguilera, Escala i Iglesias durant tot el segle XIX, tot i que les notícies històriques entorn aquesta construcció remuntarien al segle XVIII.
  El nom o renom de la casa de can Passol provindria de la indústria tèxtil (un passol és el conjunt dels caps de fils d'un ordit que formen serrells), i de fet a la casa encara s'hi conserven llançadores antigues. Està documentat que a can Passol s'hi havia filat lli que es comerciava després a la veïna població de Capellades.

  -RIBA GABARRÓ, Josep (2006-7): "Teixidors de llana domiciliaris als segles XVIII i XIX", Butlletí Municipal, desembre 2006-gener 2007, p. 18.
  -AJUNTAMENT DE LA POBLA DE CLARAMUNT (2013): Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable, La Pobla de Claramunt, fitxa M02.
  -http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=10&consulta=MCU0K…