Cal Panxeta
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    Emplaçament
    Ctra. BV-3003 i continuar per subsegüent pista fins Castelltallat. Seguir pista per Soldevila 2000 m
    700

41.77789
    1.64622
    387493
    4626002
    08229 - 317
    En ruïna
    Catàleg de masies (núm. 122)
    08229A005000970000MG
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès, actualment en ruïnes, de petites dimensions i emplaçada a l'extrem sud d'un contrafort de la serra de Castelltallat anomenat Solana de Sadernà. Es tracta d'una casa molt senzilla, de planta rectangular que consta de planta semisoterrània i planta baixa. L'interior està dividit en dues cambres i té un cobert adossat a llevant. La part més ben conservada és la façana sud, on hi trobem dues portes que donen accés a dues cambres semisoterrades cobertes amb voltes de pedra. Una de les portes és rematada amb una llinda d'una sola peça amb arc rebaixat. A la façana nord el mur es troba mig esfondrat i sembla que és aquí on hi havia el portal. A l'altre costat del camí, a la banda nord, es conserven les restes d'uns coberts amb una tina.

Informació oral facilitada per Miquel Ferrer, de cal Sec

Cal Panxeta ja consta en una llista de cases de Castelltallat de l'any 1819. En tot cas, per la seva tipologia no sembla gaire més antiga d'aquesta data. Segons informació oral, fou bastida totalment per un sol home.