Cal Pabana Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Sector oest del nucli urbà
  Carrer Raval, 3, 08274 (Sant Feliu Sasserra)

  Coordenades:

  41.94405
  2.02251
  418975
  4644026
  08212-95
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  XVIII
  Bo
  El pis de golfes és de nova construcció i presenta reformes en diverses obertures.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. cad.: 61202DG1484S
  Jordi Compte i Marta Homs

  Cal Pabana està situada al sector oest del nucli urbà integrada al carrer Raval, prop de la carretera B-431.
  Es tracta d'una casa de mitjanes dimensions de planta rectangular, que consta de planta baixa, primer pis i golfes amb teulada de doble vessant amb aigües a la façana principal. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra i estan delimitats per cantonades diferenciades.
  De l'edifici només en destaca la façana principal ja que la façana posterior, encarada al sud i l'oest presenten arrebossat als murs i diverses reformes a les obertures.
  La façana principal, orientada al nord presenta una composició simètrica d'eix vertical vertebrada a través de dos portals a la planta baixa. El de l'esquerra està emmarcat amb brancals de pedra, força erosionats, i llinda de grans dimensions on hi ha esculpit en baix relleu un escut separat en franges horitzontals en els que hi ha diverses inscripcions, pràcticament il·legibles. El de la dreta és de nova construcció. Sobre les dues obertures de la planta baixa s'hi obren dos balcons a nivell de primer pis. Ambdós presenten la llinda i els brancals bisellats i el de la dreta té un motiu geomètric esculpit a la llinda, tot i que és de nova construcció. A les golfes, on la maçoneria de pedra és de nova construcció i per tant és diferent de la dels pisos inferiors, hi ha dues finestres emmarcades amb pedra, seguint la línia vertical que marquen les obertures de la planta baixa i del primer pis.

  Cal Pabana data del segle XVIII, com cal Torné i cal Boixeres, ubicades també al carrer del Raval. L'any de construcció podria ser 1719, ja que aquesta data sembla aparèixer a la inscripció de la llinda de la porta principal.