Cal Mingo Sant Feliu Sasserra

Bages
Sector sud del nucli urbà
Plaça de Baix, 1, 08274 (Sant Feliu Sasserra)

Coordenades:

41.9461
2.0213
418878
4644255
08212-96
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Renaixement
Contemporani
XVI
Bo
L'edifici es troba força reformat, conservant només algunes obertures i panys de paret originals a la façana principal
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 61207DG1494S
Jordi Compte i Marta Homs

Cal Mingo està situat al sector sud del nucli urbà amb la façana principal encarada al carreró estret on es troben la plaça Major i la plaça de Baix, tot i que també té façana a la plaça de Baix i a la plaça Torres i Bages.
Es tracta d'una casa de grans dimensions de planta rectangular, que consta de planta baixa, primer pis i golfes amb teulada de doble vessant amb aigües a la façana principal. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra, estan delimitats per cantonades diferenciades i arrebossats a les façanes sud i est.
De l'edifici només en destaca la façana principal ja que la façana posterior, encarada a l'est i la sud presenten els murs arrebossats i les obertures reformades.
La façana principal, orientada a l'oest, presenta una composició simètrica d'eix vertical vertebrada a través de tres portals a la planta baixa. Els tres estan emmarcats amb pedra bisellada i en destaca el de l'extrem esquerra, que té un escut en baix relleu a la llinda. Aquest escut presenta un relleu dentat en el seu contorn i la inscripció IHS MA en l'interior. A la part superior i a banda i banda hi apareix la data de 1581. Al primer pis, i sobre els tres obertures de la planta baixa, hi ha dues tres obertures emmarcades amb pedra bisellada, dues finestres i un balcó, situat a l'extrem dret. A les golfes es repeteix l'estructura de tres obertures, amb tres finestres emmarcades amb pedra, tot i que són de nova construcció.

Cal Mingo data del segle XVI, tal com es recorda a la llinda de la porta principal. Originalment formava una unitat amb cal Solà, ubicada al costat nord de cal Mingo, fent cantonada amb la plaça Major, però actualment són dues cases separades.