Barraca de vinya del pla de Gurrians II
Sant Feliu Sasserra

Sector est del terme municipal
    A 1300 metres per pista forestal i camí asfaltat de la carretera B-433

Presenta vegetació a la coberta i una zona enrunada
    Jordi Compte i Marta Homs

La barraca de vinya es troba situada al bell mig d'un camp en la zona anomenada el clot del Tori per sota la casa de cal Nons i uns metres per sobre de la font dels Traginers. És una barraca de petites dimensions construïda amb pedra seca amb pedres irregulars, algunes de majors dimensions i treballades emmarcant la porta d'accés orientada al sud. Està coronada per coberta de falsa cúpula resseguida parcialment per un ràfec de lloses, conservant-se bàsicament a la zona de migjorn. La coberta presenta una part enrunada que també afecta el mur de la zona de ponent. Tres finestres de petites dimensions s'obren al voltant del mur.

Aquestes barraques de vinya, també anomenades barraques cerdanes, les construïren els pastors cerdans que baixaven a les planes a llogar-se com a jornalers en el camp. La seva coneixença i experiència en l'art de la construcció de la pedra seca, molt utilitzada en les zones pirinenques, va portar a deixar testimoni d'aquest tipus de construcció en aquestes contrades. Les barraques tenien el seu ús en l'emmagatzematge dels utensilis emprats en les feines del camp, així com també com aixopluc esporàdic en cas de necessitat, ja que les reduïdes dimensions no creen espai per a llarg estatge. El conreu de vinya s'expandí durant els segles XVII i XIX fins a l'arribada de la fil·loxera (insecte que ofega els ceps) vers el 1890 que provocà la crisi vinícola.