Cal Nosa
Balsareny

Carrer Jacint Verdaguer, 31

Jordi Piñero Subirana

Edifici d’habitatges parcialment entre mitgeres emplaçat al nucli urbà de Balsareny. És dels pocs que destaca al poble per la seva estètica pròxima al modernisme, especialment la tanca adjacent que delimita un solar buit al costat de la casa. L’edifici és de planta rectangular, amb planta baixa més dos pisos. La façana principal, encarada vers el carrer Jacint Verdaguer, és de composició simple, en base dos eixos d’obertures. Els dos pisos superiors presenten sengles balcons correguts en tot l’ample de la casa. Com a element que s’acosta a l’estètica modernista trobem tan sols les baranes bombades dels balcons, de ferro forjat. Altres elements decoratius són les motllures a la part superior de les obertures i les mènsules que suporten els balcons. El parament s’ha deixat en part a pedra vista i, al pis superior, amb arrebossat blanc.

Però la part més interessant del conjunt és, sens dubte, la tanca lateral, d’un estil ja més obertament modernista, d’arrel historicista. És formada per un portal obrat amb totxo en forma d’arc conopial, flanquejat per tres trams de reixa separats per pilars, també de totxo i rematats amb petits pinacles. A la part superior la reixa és perfilada també en forma conopial i presenta decoració a les puntes amb motius vegetals.

Casa del Raval de Manresa (carrer Jacint Verdaguer) que fou l’última en construir-se, ja al final del carrer i en un estil d’influència modernista, probablement entorn del 1900. Abans hi havia un solar amb un canyer que permetia als de les cases del davant veure els Plans de Puigdorca, i quan la van edificar van dir que “aquella nosa” els privava la vista. D’aquí el sobrenom de la casa. Més tard també s’havia conegut amb l’apel·latiu de cal Pagès Puta, en referència al malnom dels seu estadant (Carreté, 2010: 225).