Cal Negret
Balsareny

Sector sud del terme municipal. Barri de Vilafruns
    Carretera antiga de l'Eix del Llobregat (C-16z), al km. 65,2.

Inexistent
    Pla General d'Ordenació Urbana del Municipi de Balsareny (PGOU). Article 133 (protecció de masies). Núm. 19: cal Negret.
    6933004DG0363S0001WF
    Jordi Piñero Subirana

Antiga casa de pagès, de dimensions força grans, que es troba emplaçada vora la carretera vella de Manresa a Berga, junt a la cruïlla d’on surt el camí que va cap a la mina de la Fodina i la Caseta del Gener. Consta d’un cos residencial principal de planta rectangular (amb planta baixa més un pis i golfes) que té adossat un cos més alt al nord i una altra ampliació a ponent. Més a l’oest es forma un pati tancat o barri acabat de forma arrodonida. L’aspecte actual de la casa és fruit d’una remodelació força recent, probablement de mitjans de segle XX, quan les façanes es van arrebossar i les obertures es van ressaltar amb unes sanefes pintades de color rosat.

La casa sembla haver estat sobrealçada i ampliada en diverses fases fins adoptar la forma actual a mitjans de segle XX. Presenta dues façanes més visibles. A la de migdia hi ha el portal, escorat a la dreta, i diverses finestres de distribució irregular. La de llevant, que s’encara a la carretera, queda ordenada en base a tres eixos d’obertures més un quart eix corresponent al cos posterior, més alt. Les obertures del primer pis són en forma de balcó, i la central és l’única que conserva llinda i brancals de pedra picada. La resta d’obertures deuen ser fruit de l’última remodelació.

Aquesta casa ja existia a principis de segle XX i, probablement, fou construïda el segle anterior. Entorn dels anys 1908-1909 es recorda que hi hagué un robatori que va acabar amb la detenció del lladre per part del sometent del poble.

A la dècada de 1930, amb l’inici de la perforació dels pous a la Fodina i Vilafruns, la casa va quedar integrada dins del complex miner. A mitjans de segle XX el pou de la Fodina encara mantenia l’interès de l’empresa explotadora, que va construir un edifici de serveis al costat de l’antic pou  entorn dels anys 1940. Aquesta zona minera tenia tres homes que n’estaven al càrrec: un paleta, un electricista i un fuster. Fou en aquests anys que aquests operaris van portar a terme diverses obres i reformes a cal Negret per tal que la casa pogués acollir alguna família vinculada a la mina. Entorn de la dècada de 1960 el petit complex de la Fodina es va abandonar sense que hagués entrat mai en funcionament. Cal Negret va passar també a mans de particulars.

AUTORS DIVERSOS (1978-79). “El Sometent”, Història de Balsareny. Grup d’Estudis Locals (G.E.L.). Treball inèdit al fons de la Biblioteca Popular de Balsareny, p. 208.

Anònim (1981). Sarment, núm. 70 (novembre de 1981).