Caseta de Puigventós
Balsareny

Sector oest del terme municipal
    Emplaçament
    Ctra. a Súria (BP-4313), al km. 46 camí direcció oest 1.600 m. En una cruïlla amb 4 camins triar el de l'oest i seguir uns 1.100 m, llavors camí a l'oest i sud uns 250 m.
    543

41.86776
    1.82124
    402175
    4635766
    08018 - 351
    Casa amb mostres de deteriorament i falta de manteniment
    Inexistent
    Pla General d'Ordenació Urbana del Municipi de Balsareny (PGOU). Article 133 (protecció de masies). Núm. 35: Puigventós.
    001800100DG03E0001HL
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès o petit mas que es troba emplaçat a l’extrem nordoest d’un altiplà anomenat Pla de Puigventós. Consta d’un cos residencial de planta rectangular (amb planta baixa més un pis) que té adossat un cobert més baix a l’angle est i compta també amb una pallissa, separada uns metres en aquesta mateixa direcció. El conjunt ha conservat els volums i la tipologia constructiva originàries.

La casa té el seu accés per la banda de migdia, on hi trobem un portal simple rematat amb llinda de fusta i, al damunt, dues finestres balconeres. El parament és de maçoneria i conserva restes de l’arrebossat. Probablement la casa era més curta i, en un moment donat, s’allargà cap al sud. La façana de ponent presenta diverses finestres de distribució irregular, algunes emmarcades amb maó. Per la banda de llevant consta d’un petit cos adossat.

La pallissa és una construcció més homogènia i regular que la casa. Probablement fou bastida a la segona meitat del segle XIX o principis del XX, amb les obertures ben perfilades amb maó. Té dues plantes i, per la cara davantera, destaca per dues grans obertures de punt rodó situades al nivell superior.

Aquesta casa, coneguda com la Caseta de Puigventós, no apareix en els capbreus dels segles XIV i XV. Deu ser una construcció més moderna que, per la seva tipologia constructiva, es podria situar als segles XVIII o XIX. Depenia del mas Puig de Viladepost, de l’antic terme d’Argençola, avui inclòs dins el municipi de Castellnou de Bages. En època medieval el terme d’Argençola pertanyia a la baronia de Balsareny (Carreté, 2010: 148).

CARRETÉ PARERA, Ramon (2010). Noms de lloc, de casa i de persona de Balsareny. Institut Cartogràfic de Catalunya, Barcelona, p. 147-148.