Cal Marianó
Balsareny

Sector nordoest del terme municipal
    Emplaçament
    Ctra. a Súria (BP-4313), al km. 46 camí direcció oest 1.400 m. En una cruïlla prendre el camí vers ponent i després sud uns 500 m.
    495

41.87273
    1.83168
    403049
    4636306
    08018 - 349
    En ruïnes
    Inexistent
    Pla General d'Ordenació Urbana del Municipi de Balsareny (PGOU). Article 133 (protecció de masies). Núm. 34: cal Marianó.
    08018A004000110000DJ
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions força grans, actualment en ruïnes, que es troba emplaçada en un estrep septentrional del serrat anomenat precisament del Marianó. Consta d’un cos residencial de planta quadrada (amb planta baixa més un pis i golfes) que té una pallissa a ponent i petits cossos adossats al nord i est. També compta amb un cobert, una barraca, una bassa i un pou que es troben escampats a la banda de llevant.

La casa presenta una distribució molt regular i sembla aixecada en una sola fase constructiva, probablement a la segona meitat del segle XIX o principis del XX. La façana principal, encarada vers migdia, s’ordena en base a tres eixos d’obertures, amb un portal central rematat amb arc escarser i, al seu damunt, un balcó. Els paraments són de maçoneria, amb restes d’arrebossat tradicional de calç, i totes les obertures són emmarcades amb maó. La façana lateral est destaca per una galeria de dues obertures al nivell de les golfes que està dotada amb baranes de maó. En aquesta part hi ha adossat un petit cos que correspon a un forn de pa i, a l’angle nordest, un altre cos que podria ser d’una tina. L’interior de la casa es distribuïa en tres naus, però bona part de les estructures s’han esfondrat.

La pallissa respon a les mateixes característiques tipològiques, tot i que podria ser una mica posterior. Malgrat que es troba força derruïda, es poden apreciar les diverses obertures que tenia a la façana principal, emmarcades amb maó i rematades amb arcs escarsers. Entre els elements que es troben més al sud hi ha una bassa, actualment coberta per la vegetació.

Aquesta casa ja existia al segle XVIII. Concretament, l’any 1747 hi ha documentada la defunció de qui devia donar-li el nom: “Mariano Manovents, de la caseta dita del Marianó”. Tanmateix, l’edifici actual sembla una reconstrucció posterior aixecada pràcticament de bell nou, possiblement ja a la segona meitat del segle XIX o principis del XX. Els descendents de la família que habitava la casa van donar nom a dues cases del poble, també anomenades cal Marianó: al carrer de Sant Marc i al carrer Vell (Carreté, 2010: 147).