Cal Mundeta
Sant Pere Sallavinera

Plana del Molí del Ribalta. Nord-est de Sant Pere Sallavinera
    Carretera N-141b al Km 25

Palagri Bosch
    Núria Cabañas

Cal Mundeta és un mas situat a tocar de la carretera N-141b al nord del nucli de Sant Pere Sallavinera. Es tracta d'una casa de planta rectangular amb la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana principal i construïda a partir de diferents volums. Consta de planta baixa, primer pis i golfes. El frontis hi ha el portal de llinda de pedra amb la inscripció de Palagri Bosch 1901, any de la construcció de la casa i una finestra a la banda dreta. Tant el primer pis com a les golfes s'hi obren dues finestres respectivament col·locades simètricament una de les altres. En el cas del primer pis conserven els ampits de pedra original. A la banda de llevant hi ha un cos de planta quadrada amb la coberta a una vessant de planta baixa i primer pis que antigament havia estat el coniller. Al costat de ponent del cos principal s'hi annexiona un segon volum reformat a la dècada de 1950 amb una porta d'arc de mig punt de maons i un balcó amb barana de ferro a nivell del primer pis. A l'interior encara es conserva l'antiga premsa i el torn per premsar.
    Davant la casa, a la dècada de 1920, s'hi van construir corrals i a finals dels anys 1940 s'hi va annexionar un cos pels cups vi.

El nom de Mundeta prové d'una pubilla de la casa anomenada Segismunda.