Cal Feixes
Sant Pere Sallavinera

Crt. N-141b, passat Cal Mir, el segon a l'esquerra pel camí de les Feixes, passada Ca la Viuda.

XVIII-XXI
    Reformada entre el 2013-2017
    Núria Cabañas

Cal Feixes és una antiga masia reformada i reconstruïda durant el primer quart del segle XXI. La masia està formada per tres cossos adossats. El cos principal, situat a la part central, consta de planta baixa i primer i segon pis, amb la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. El frontis s'hi obre el portal d'arc de mig punt adovellat, dovelles reaprofitades de l'antiga masia, amb quatre finestres, dues a cada cantó de la porta. Al costat esquerre de la porta d'accés s'hi localitza una pedra de l'antiga masia amb la imatge en relleu d'un lleó o llop. Tot aquest espai està cobert per un porxo de fusta amb la coberta a una vessant amb teula àrab. A l'alçada del primer pis s'hi obren tres finestres i un espai porxat mitjançant tres arc de mig punt. A nivell del segon pis o golfes hi ha cinc finestres de reduïdes dimensions. Totes les obertures estan emmarcades amb pedres ben escarides. Un de les finestres del primer pis reaprofita una de les llindes de pedra de l'antiga masia decorada amb motius geomètrics en relleu igual que succeeix en dues de les finestres del segon pis. El cos adossat al costat de ponent, consta de planta baixa i primer pis amb la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana principal. Aquest annex, antigament, havia estat l'habitatge dels masovers. El frontis s'hi obren quatre finestres, dues per planta i a la façana de ponent se'n obren sis, tres per planta. L'annex adossat a la façana de llevant correspon a una cos de planta quadrada d'una sola planta amb la coberta plana utilitzada com a terrassa. Tant a la façana de migjorn com a la façana de llevant s'hi obre una gran vidriera amb arcs rebaixats. El parament dels murs està arrebossat i pintat de color ocre amb les cantonades reforçades amb pedres ben escairades i col·locades a mode de cadena cantonera.
    Davant l'edifici principal s'hi troba l'antiga pallissa o espai de magatzems format per dos cossos annexes de planta rectangular amb la coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana. Al frontis de tramuntana s'hi obren dos grans arcs de mig punt de maons que donen pas a una zona porxada i a l'interior del recinte. Entre els dos arcs hi ha una plana on s'hi llegeix '1901 TON ANGLA RILL' provinent de l'antiga construcció. El parament dels murs és de pedra irregular rejuntada amb ciment amb les cantonades reforçades amb pedres ben escairades i col·locades a mode de cadena cantonera.

Segons un informe del pla especial de la masia de Cal Feixes al municipi de Sant Pere Sallavinera, de l'abril de 2003 aquest edifici data del segle XVIII, atès que conserva diversos elements ornamentals d'aquest període.
    En els fogatges de 1553 hi consta Jaume Freixes possiblement antecedent de la família que deriva al cognom Feixes.

GMG Plans i Projectes; TAIDO Arquitectura i Ingeniería. (2013): Pla especial de la masia de Cal Feixes al municipi de Sant Pere Sallavinera. Text refós -Abril 2013.