Cal Mosquit
Dosrius

Carrer de can Vallmajor, 13 - Dosrius
    Dins del recinte de la masia de can Vallmajor, a l'extrem de ponent de la façana principal

Adriana Geladó Prat

Masia aïllada de planta rectangular, situada davant de la masia de can Vallmajor. De fet, la façana posterior de la construcció està orientada al jardí d'aquesta masia, tancant el recinte per la banda de ponent. Presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana principal i està distribuïda en planta baixa i pis, amb tres crugies. El parament principal, orientat a ponent, presenta obertures rectangulars emmarcades amb el mateix revestiment arrebossat que cobreix les parets. El portal té un voladís superior en força mal estat de conservació, mentre que les finestres del pis superior presenten els ampits de pedra motllurats. Adossat a la façana de migdia hi ha un petit volum auxiliar de planta rectangular, amb teulada d'un sol vessant i organitzat en un únic nivell. La construcció presenta els paraments arrebossats i pintats.

Aquest edifici era la masoveria de la masia de can Vallmajor. El topònim prové d'un dels masovers que s'hi havien estat durant el segle XX. Els darrers masovers daten de l'any 1998.

ALSINA, N.; CALONGE, R.; CUSPINERA, L.; JUBANY, M.A.; LACUESTA, R. (2005). Inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Dosrius. [Barcelona: Diputació de Barcelona, Ajuntament de Dosrius], Núm. Ref.: .RU.30/049. BONET I GARÍ, Lluís (1983). Les Masies del Maresme. Barcelona: Montblanc-Martín, C.E.C. CAPDEVILA, Alexandra; SUBIÑÀ, Enric; RAMIS, Josep; SERRABO, Alexis (2018). Els Vallmajor de Dosrius, una nissaga entre l'Edat Mitjana i l'Època Contemporània. Mataró: Arxiu Comarcal del Maresme; Ajuntament de Dosrius.