Cal Morera
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    Ctra BV-3003 fins al final i continuar pista asfaltada us 2 km. Camí sud-est uns 1.000 m.

XVI-XX
    Catàleg de masies (núm. 96)
    Jordi Piñero Subirana

Masia de dimensions modestes que ha conservat íntegrament la tipologia i els volums originaris. Es troba emplaçada en un petit contrafort al sud de la serra de Castelltallat. És formada per un cos residencial, de planta rectangular, amb coberts adossats als laterals i a la part posterior, així com d'altres d'aïllats. Té planta baixa més un pis i golfes. La façana principal, encarada vers migdia, presenta una distribució de finestres i balcons que denota dues fases. De la fase inicial es conserva el portal i diverses finestres amb llinda i brancals de pedra. En una fase posterior, probablement al final del segle XIX o començament del XX, s'hi afegiren obertures emmarcades amb maó i una de les finestres antigues va quedar tapiada. Originàriament, però, la casa era més curta i la façana amb el seu portal adovellat van quedar integrades a l'interior de l'habitatge. Tots els murs són actualment a pedra vista. Al costat de llevant hi trobem novament els dos tipus d'obertures, amb pedra i amb maó. A l'interior es conserven, entre d'altres elements antics, un forn de pa, amb data del 1717, i una tina.

Inscripció en una finestra de la façana: 1798
    Aquesta casa tenia un forn d'obra situat a una certa distància, que s'ha conservat parcialment.
    Informació oral proporcionada per M. Pilar Morera

Aquesta masia és originària, tal vegada, dels segles XVI o XVII (sense que es pugui descartar un origen medieval). A la casa es conserva un arbre genealògic de la família que s'inicia entorn de 1616, data del matrimoni entre l'hereva, Margarida, i Joan Morera, que va entrar com a pubill. Anteriorment la masia era coneguda com cal Rabanelles. A partir d'aleshores la casa adoptà el nom de Morera i l'actual propietària encara té aquest cognom. Al final del segle XVIII la casa s'engrandí, segons indica la inscripció d'una llinda, i aleshores es bastí l'actual façana que, més tard, es va remodelar amb l'obra feta amb maó. El pare de l'actual propietària, Martí Morera, va marxar de petit a viure a Castelltallat, on va portar una botiga. Mentrestant a cal Morera hi havia masovers. Quan es va casar amb la seva esposa Dolors va tornar al mas. En els anys posteriors hi va fer diverses obres, com ara el cobert de migdia i d'altres.

AA.DD (2017). Memòries Castelltallat. Història popular de la pagesia al municipi de Sant Mateu de Bages. L'Arada, SCCL, p. 17, 26, 31, 49, 55, 75, 129, 135, 136, 140, 141, 185, 190, 194, 195, 196.