Cal Miquel
Castellbell i el Vilar

Les Comes

Jordi Montlló i Laura Bosch

Cal Miquel està ubicat al raval de les Comes. Un cop passat el molí de les Comes, o molí Mansuet, en el punt quilomètric 19,200 de la carretera de Rellinars a Castellbell i el Vilar, cal agafar un trencall, a mà dreta que ressegueix el torrent de les Pasteres, fins a la masia. Està envoltada de feixes amb marges de pedra seca i escales volades que poden depassar els 3 metres d'alçada.
    La masia està fonamentada parcialment sobre la roca natural, aprofitant el desnivell natural que fa el terreny en aquest indret. És de planta rectangular, i consta de planta baixa, pis i golfes, amb celler i tina adossats a la casa que ja no es conserva. La coberta és a dues aigües, i el carener perpendicular a la façana principal, orientada al sud-est.
    Està totalment reformada, conservant l'essència del que havia estat, mantenint la pedra, i restaurant els murs i les diferents obertures. Els paraments són tots de maçoneria, amb pedres originàries, rejuntades amb morter. Algun dels cossos han estat construïts modernament, al mateix temps que s'ha restaurat la coberta de la casa i el fumeral.
    Les pedres cantoneres estan ben executades. Les obertures originals orientades a ponent són de petites dimensions, amb llindes i brancals de pedra, per sota mateix del carener, mentre que la pedra moderna està treballada de manera diferent. A la façana principal hi ha una portalada amb llinda i brancals de pedra amb la data gravada i emmarcada per una sanefa de l'any 1834. Per damunt mateix una balconada amb barana de forja i una finestreta a la seva esquerra amb ampit, brancals i llinda de pedra, i finalment, a les golfes, dues finestres amb arc de mig punt refet modernament.
    Els sostres de la planta baixa estan construïts amb la característica volta de canó, de pedra. A la part posterior de la casa es conserva una portalada de pedra, restaurada per al propietari, per on s'accedia amb el carro.

A la façana principal, s'han conservat i restaurat 5 pedres travesseres, que servien per a col·locar el baixant de la canal d'aigua (avui restaurada amb un baixant de ceràmica).

Segons l'historiador i arxiver Joan Valls i Pueyo, haurien existit dos masos amb el nom de cal o can Miquel. El primer d'ells ja no existeix. Hauria estat ubicat a tocar del riu Llobregat, ja que l'any 1535 , el seu propietari, Vicenç Padró, declara tenir en possessió la seva propietat, el mas Padró (antic Franquesa) i el mas Miquel (rònec en aquells temps).
    Així doncs, la masia de cal Miquel, ubicada al raval de les Comes, podria tenir relació amb el mas Roca, uns dels masos rònecs del Grau, ja que les seves terres s'estenien entre el Grau, el Comalba i el Cellers.
    La casa amb les terres va ser adquirida ara fa una vintena d'anys i s'ha anat restaurant de mica en mica.