Cal Mingo
Puig-reig

La Granota
    A la rotonda de la C-16z, al km 75,5, camí en direcció nord i est uns 300 m.

Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

Conjunt format per dues antigues cases de pagès més una pallissa, situades en una terrassa pròxima a la riera de Merola. La casa principal ha estat molt reformada i pràcticament només se n'ha conservat les parets mestres i la volumetria general. Està situada en un desnivell del terreny i té planta baixa més dos pisos. Actualment els murs són arrebossats i pintats. Al costat té una altra casa, actualment en ruïna, de la qual només se'n conserven restes dels murs. A la part superior hi ha l'antiga pallissa. A la part baixa es conserven vestigis d'un rec, que derivava de la riera de Merola i servia per a regar els horts.

Per aquest indret hi transcorria el camí ral de Manresa a Berga, el qual continuava, cap al nord, més per l'interior de la vall, per Merola, Farriols, Tresserra, Vilarrasa, l'Hostal Nou, etc. L'any 1626 apareix documentat Gabriel Alsina com a hostaler de l'hostal que és "prop lo camí ral", i que probablement es refereix a l'Hostal de la Granota. Probablement fou a finals del s. XVIII o començaments dell XIX que es va copnstruir la masoveria, aprofitant la vitalitat del lloc.

SERRA, Rosa. Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa 1982
    SERRA, Rosa; MIRALDA, Jordi (1990). Merola, un poble. Associació Cultural Esplai; Comissió Caminada Popular, p. 14.