Cal Milhomes
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    De Castelltallat pista asfaltada cap Prat Barrina, el Marquet i direcció est 1000 m i camí S 500 m

Catàleg de masies (núm. 71)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes que està emplaçada al sud de l'altiplà d'Otgers, vora un torrent que desemboca a la riera d'Otgers. Es tracta d'una edificació de planta més o menys quadrada que ha estat aixecada en una sola fase constructiva. Segons la inscripció del portal, el 1862. Consta de planta baixa més dos pisos. La façana principal, encarada vers migdia, presenta una distribució regular en base a dos eixos d'obertures. El portal i les finestres són emmarcades amb llindes i brancals de pedra, excepte algunes obertures laterals que s'han reformat modernament i les de la part posterior. Actualment els murs són arrebossats amb ciment. La casa té alguns coberts adossats a ponent. Com a construccions aïllades hi ha un altre cobert més a ponent, parcialment de pedra però ampliat recentment amb totxo i, al nord, una interessant pallissa coberta amb una àmplia teulada amb voladís davanter. El conjunt ha conservat força integrament la tipologia i els volums originaris.

A la llinda del portal: 1862
    A la pallissa: JA 1914

Aquesta casa no consta en un llista de masies de Castelltallat de l'any 1819. Tal com indica la inscripció del portal, es devia construir el 1862 i sembla aixecada en una sola etapa. Posteriorment es va anar completant amb els diferents coberts. La pallissa, per exemple, té la data de 1914.