Cal Mestrill
Sant Mateu de Bages

Pla de Sant Mateu
    Des del nucli de Sant Mateu, camí de cal Mestrill en direcció sud-oest, uns 500 m.

Els diferents coberts i sectors de la casa es conserven en un estat desigual.
    Catàleg de masies
    Jordi Piñero Subirana

Petita masia que es troba al final d'un camí al llarg del qual ha sorgit un raval de Sant Mateu. La casa està emplaçada a l'extrem oest de l'altiplà de Sant Mateu, en un petit replà entre el rocam de les cingleres. El conjunt és format per la casa més diverses construccions aïllades en forma de coberts als extrems sud i nord. Entremig queda la casa, una construcció de planta rectangular, amb planta baixa més dos pisos. Originàriament era més curta, ja que tenia la façana principal i el portal encarats a migdia. Però ja en temps antics es va allargar per aquest sector i el portal es va traslladar a la façana est. Fa uns anys, els estralls provocats per un incendi van obligar a reconstruir algunes parts de la casa, cosa que n'ha desfigurat, almenys en part, l'aspecte originari. Així, els murs nord i oest han conservat la tipologia tradicional, que consisteix en un parament de pedra amb petites obertures, algunes emmarcades amb llindes i brancals de pedra. Els murs est, sud i parcialment el que es troba a l'oest s'han reconstruït amb un aplacat de pedra i en part amb totxo. Són interessants els coberts de pedra, de tipologia molt arcaica, que es conserven al costat de migdia, gairebé a tocar de la casa, així com la gran pallissa que s'aixeca al nord, amb dues grans obertures en forma d'arcades.

Inscripció en una llinda interior de l'antic portal: 1749
    Informació oral facilitada per Enric Pessarrodona

Entre el segle XVIII i principis del XX va anar sorgint un raval de casetes disperses al llarg del camí que va del nucli de Sant Mateu a cal Mestrill. La casa més antiga és precisament cal Mestrill, que té una llinda amb inscripció del 1749. La següent és ca la Mariona, que té una inscripció del 1880 però podria ser anterior. Més tard, al tombant del segle XX, van sorgir un seguit de cases més agrupades que van aglutinar els pocs serveis que tenia el nucli de Sant Mateu: botiga, sala de ball, escola de nens i escola de nenes.
    Segons la inscripció de la llinda de l'antic portal aquesta masia es va construir l'any 1749. La família Pessarrodona n'és propietària des de fa almenys tres generacions. En el gran incendi forestal de 1994 aquesta va ser pràcticament l'única casa del nucli de Sant Mateu que en va quedar afectada. Algunes de les estructures danyades es van haver de reconstruir.