Cal Pere
Sant Mateu de Bages

Pla de Sant Mateu
    Nucli de Sant Mateu de Bages: camí en direcció sud-est, uns 200 m.

Catàleg de masies (núm. 221)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes que s'aixeca aïllada a l'extrem sud-est del nucli de Sant Mateu de Bages. És una construcció de planta rectangular, estreta i força alta, que disposa d'una planta semi-soterrània més dos pisos i golfes, amb coberts adossats al costat nord. La façana principal és encarada a llevant, ja que antigament pel costat de migdia hi havia altres cases adossades i el camí passava per darrera. La façana dóna a una petita terrassa (construïda entorn de la dècada de 1930) que es troba elevada sobre un soterrani. Es distribueix en bases a tres eixos d'obertures, amb finestres i un balcó emmarcats amb pedra. Els murs són de pedra, semi-arrebossats, i en la resta de façanes les obertures són molt petites. Encara es pot veure l'antic portal d'entrada, que era al costat nord. Són interessants els coberts adossats a aquesta banda, on es conserva un femer semi-soterrani cobert amb volta de pedra i, més a l'extrem, unes corts de porcs. A la part posterior de la casa hi ha un bassó: una petita bassa de forma oval que abans les dones utilitzaven per rentar la roba. També es conserva una tina, una cisterna i un pou. Exteriorment el conjunt ha conservat força bé la tipologia tradicional.

Inscripció en una llinda de la finestra esquerra de la façana: 1858 PERA SIMON
    Inscripció en una pedra del cobert nord: 1902
    Informació oral facilitada per Josep Simon Grau

Tal com informa la inscripció d'una llinda, Pere Simon fou qui va construir aquesta casa pels volts de 1858, i d'aquí ve el sobrenom de cal Pere. Era un fadrí que provenia de la casa propera de ca l'Interès. Des d'aleshores la família Simon han estat els propietaris i residents de la casa. L'any 1902 Isidre Simon (avi de l'actual propietari) va construir o va fer obres als coberts del sector nord. Gabriel Simon (pare de l'actual propietari) va construir la terrassa davantera entorn de 1930. També va foradar a barrinades la roca que es trobava davant d'aquest pati per tal de fer-hi passar el camí, ja que anteriorment passava pel costat de darrera. Originàriament pel costat de migdia cal Pere estava adossada a dues cases més: cal Melitó i cal Gareta, i, més enllà, cal Ramon. Entorn de 1980 aquestes construccions estaven en ruïna i foren enderrocades per l'actual propietari.