Cal Menjapalla
Sant Martí de Tous

Plana de Can Menjapalla. A l'oest del nucli urbà.
    Camí de Sant Martí de Tous a Cal Menjapalla

Núria Cabañas

Cal Menjapalla és una masia d'època moderna que antigament pertanyia al nucli disseminat de Fillol però per un seguit d'acords va passar directament a Sant Martí de Tous. És un edifici amb un cos central de planta quadrangular amb la coberta a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana principal. A la façana de llevant se li adossen un diferents annexes d'un nivell amb la coberta a una vessant. Davant els annexes i la façana principal hi ha un patí tancat per un baluard amb la porta d'accés a l'est. Costa de planta baixa, pis i golfes. La façana principal, orientada a migdia, té una porta d'accés d'arc de mig punt adovellat i quatre finestres, dues a la planta baixa i dues al primer pis. Al portal s'hi accedeix per unes escales per salvar el desnivell; antigament però era una rampa per poder entrar l'animal a l'estable, situat a l'interior. A la zona de la cuina, situada a la planta baixa encara es conserva en molt bones condicions l'antic forn de pa i els cups inferiors del celler. Al la banda de llevant se li annexionen els antic corrals actualment rehabilitat en un menjador i l'antiga botiga ara zona d'emmagatzematge. El tractament dels murs és de pedra vista els annexos a excepció del cos central revestit amb ciment amb les cantonades vistes de carreus ben escairats.
    Al cantó nord-oest hi ha l'era amb l'antiga pallissa, de planta rectangular amb el portal d'accés i dues finestres amb llinda de fusta. El tractament dels murs es revestit amb ciment.

Cal Menjapalla antigament havia estat Cal Massip de Baix i posteriorment Cal Riba de la Roqueta. Tot i que cronològicament es situa entorn el segle XVIII podria ser d'origen medieval, ja que en els fogatges de 1497 ja apareix el cognom Massip i Riba.
    El 8 de setembre, en honor a les verges trobades, és celebrava la Festa Major de Cal Menjapalla on la gent de les masies i de Tous hi anaven a ballar

Diari El Sol de Tous. Sant Martí de Tous, 14 de setembre de 1924. Núm. 134