Cal Menjapalla
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Plana de Can Menjapalla. A l'oest del nucli urbà.
  Emplaçament
  Camí de Sant Martí de Tous a Cal Menjapalla
  549

  Coordenades:

  41.5377
  1.50425
  375231
  4599530
  Número de fitxa
  08226 - 313
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVIII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  000102600CF79H0001WZ
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  Cal Menjapalla és una masia d'època moderna que antigament pertanyia al nucli disseminat de Fillol però per un seguit d'acords va passar directament a Sant Martí de Tous. És un edifici amb un cos central de planta quadrangular amb la coberta a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana principal. A la façana de llevant se li adossen un diferents annexes d'un nivell amb la coberta a una vessant. Davant els annexes i la façana principal hi ha un patí tancat per un baluard amb la porta d'accés a l'est. Costa de planta baixa, pis i golfes. La façana principal, orientada a migdia, té una porta d'accés d'arc de mig punt adovellat i quatre finestres, dues a la planta baixa i dues al primer pis. Al portal s'hi accedeix per unes escales per salvar el desnivell; antigament però era una rampa per poder entrar l'animal a l'estable, situat a l'interior. A la zona de la cuina, situada a la planta baixa encara es conserva en molt bones condicions l'antic forn de pa i els cups inferiors del celler. Al la banda de llevant se li annexionen els antic corrals actualment rehabilitat en un menjador i l'antiga botiga ara zona d'emmagatzematge. El tractament dels murs és de pedra vista els annexos a excepció del cos central revestit amb ciment amb les cantonades vistes de carreus ben escairats.
  Al cantó nord-oest hi ha l'era amb l'antiga pallissa, de planta rectangular amb el portal d'accés i dues finestres amb llinda de fusta. El tractament dels murs es revestit amb ciment.

  Cal Menjapalla antigament havia estat Cal Massip de Baix i posteriorment Cal Riba de la Roqueta. Tot i que cronològicament es situa entorn el segle XVIII podria ser d'origen medieval, ja que en els fogatges de 1497 ja apareix el cognom Massip i Riba.
  El 8 de setembre, en honor a les verges trobades, és celebrava la Festa Major de Cal Menjapalla on la gent de les masies i de Tous hi anaven a ballar

  AJUNTAMENT DE SANT MARTÍ DE TOUS. (2011): Esborrany del Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació.
  Diari El Sol de Tous. Sant Martí de Tous, 14 de setembre de 1924. Núm. 134
  IGLÉSIES, J. (1979): Els fogatges de 1497. Estudi i transcripció. Barcelona: Fundació Salvador Vives i Casajuana. Rafael Dalmau Editor.