Cal Mateu del Clot
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Sant Mateu de Bages
    Carretera C-1410, al km. 12,2 sortida de La Pobla i camí direcció S-W i E uns 3 km.

Catàleg de masies (núm. 184)
    Jordi Piñero Subirana

Masia de dimensions mitjanes, emplaçada a la vall que forma el torrent que pren el mateix nom de la casa. Al seu voltant s'hi ha desenvolupat un complex agropecuari de dimensions considerables. El cos residencial de la masia és de planta rectangular i té un gran cobert de pedra adossat a ponent. El nucli originari, però, era més petit. Entorn del 1900 la casa fou allargada per la part davantera i, més recentment, pels volts de 1990, les golfes es transformaren en un segon pis, tot sobrealçant lleugerament la construcció. Així, actualment la casa costa de planta baixa més dos pisos. La façana principal, perfectament encarada a migdia, és fruit de l'ampliació del 1900. Presenta una composició simètrica, amb un portal adovellat, rematat amb arc escarser i, als dos pisos superiors, tres eixos d'obertures. Les obertures són emmarcades amb llindes i brancals de pedra. Cal dir que totes les que es troben al pis superior són obra del 1990 i imiten l'estil tradicional. A la façana de llevant es conserven diverses finestres antigues, de tamany més reduït. El conjunt conserva una tina.

Inscripció en una llinda d'una finestra de la façana est: 1863
    Aquesta casa és coneguda per la gent de Súria com cal Mateuet.
    Informació oral facilitada per Isidre Marquet Planas

Aquesta masia fou construïda per un fadrí de les Planes, tal vegada a començament o mitjan del segle XIX. Es conserva una llinda amb data del 1863. La família de cognom Planas n'han estat sempre al capdavant, i els actuals propietaris en són descendents. El besavi de l'actual propietari era Valentí Planas Planas. Entorn del 1900 va portar a terme l'ampliació davantera de la casa. Més recentment, la mare de l'actual propietari, que era l'hereva, es casà amb un pubill, de cognom Marquet.