Cal Matamala
Balsareny

Sector central del terme municipal
    Emplaçament
    A la rotonda de la sortida 69 de l'Eix del Llobregat prendre pista asfaltada en direcció NE cap a la Rabeia. Als 100 m prendre camí direcció sud que travessa un camp i continua, uns 300 m.
    324

41.87008
    1.87699
    406805
    4635961
    08018 - 330
    En ruïnes
    08018A009000560000DZ
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes, avui en ruïnes, emplaçada en una terrassa fluvial a la riba esquerra de la riera del Mujal, arran del gual per on es travessava la riera abans de construir-se el Pont dels Traginers.

La casa ha estat aixecada en una sola fase constructiva i queda adossada a un marge que terrassa el terreny, de manera que la planta baixa queda semisoterrània. Consta d’un cos residencial de planta rectangular que disposava de planta baixa més un pis. La façana principal, encarada vers ponent cap al camí que baixava a la riera, consta tan sols d’un portal emmarcat amb llinda i brancals de pedra picada. Els paraments són de maçoneria, amb restes de semiarrebossat tradicional de calç. La façana de migdia té una petita finestra, també de pedra picada, i a la part baixa hi havia un cobert adossat del qual només se’n veuen les marques de la teulada. La resta de façanes eren llises, i la del costat de ponent, que es troba a una cota més alta, devia tenir un accés directament al pis superior. Aquest mur oriental és el que es troba més esfondrat.

A l’interior de la casa la planta baixa estava coberta amb volta de pedra. Tot i que actualment està esfondrada, se n’insinua l’arrencada a les parets interiors. Pocs metres al sud de la casa es conserva una sínia del tipus conegut com a sínia de taps, que servia per bombar l’aigua de la riera i regar horts. Vora el camí de la casa es conserva també una interessant canalització de pedra seca que condueix les aigües d’un petit torrent cap a la riera.

No coneixem notícies antigues de cal Matamala que, per la seva tipologia constructiva, podria ser obra del segle XVIII o del XIX. La casa es devia abandonar ja fa temps, perquè no es conserva record que fos habitada. Per la seva tipologia i estat de conservació, la sínia que es troba vora la casa devia funcionar encara a principis de segle XX.