Cal Massuc
Veciana

La Clau de Veciana

Jordi Montlló Bolart

Cal Massuc està adossat a Cal Gironella per la façana de llevant i se situa en una cota més baixa del terreny. És de planta rectangular i consta de planta baixa i pis. La coberta de teules àrabs és a un sol vessant, que desaigua a la façana lateral. L'acabament extern dels paraments és de pedra vista, amb els angles i algunes obertures de pedra carejada; altres obertures són arrebossades.
    S'hi adossen altres volums que en origen serien corts o corrals i que es van transformar posteriorment en garatge i residència.

A la façana hi ha una font amb un broc metàl·lic emmarcat amb el que sembla una pedra de forn de pa, amb la data gravada de 1767. La pica de la font és de pedra d'una sola peça.
    En els camps del davant hi ha un pou de la propietat, de secció circular, fet de pedres.

Cal Gironella, Cal Gínjol i Cal Massuc formen part d'un nucli antic de població situat a l'extrem nord-est del terme municipal de Veciana, a tocar amb els de Prats de Rei i Sant Martí de Sesgueioles. Per aquest motiu aquest conjunt es coneix com La Clau, en relació a la confluència dels termes municipals.