Cal Marxant de Fonollet
Casserres

Fonollet
    Accés pel Camí de Fonollet, a l'alçada del número 23, hi ha un trencant cap a Cal Marxant.

Necessitaria algunes millores i sanejament.
    Jordi Montlló Bolart

Masia fonamentada directament sobre la roca natural i adaptada al desnivell de la roca. És de planta rectangular i consta de planta baixa i pis. La coberta és de teules àrabs a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a ponent. Els paraments originals i la planta baixa de l'ampliació són amb maçoneria amb restes de l'antic arrebossat, mentre que la planta pis de l'afegit és fet amb totxana. Les obertures a la façana posterior són de mides reduïdes i amb llindes de pedra, difícils de veure amb l'antic arrebossat.
    El terra de la planta baixa és la mateixa roca amb una mica de pendent. L'interior està dividit en tres estances dedicades al bestiar i a guardar eines del camp. Les escales per accedir al primer pis són a l'entrar a la dreta i són de fusta.
    Fou objecte d'una important ampliació per la façana occidental, mentre que pel sud anteriorment la masia ja havia estat modificada.
    Adossat a la masia hi ha un parell de cobert de pedra en desús. A la façana sud hi ha un cobert aïllat, de planta baixa i pis, amb una base de pedra i parets de totxana i bigues de formigó. Entre el cos de la masia i aquest cobert aïllat hi ha unes escales excavades a la pedra sorrenca que salven el desnivell i condueixen a la part posterior de la masia.

En un annex adossat a l'angle septentrional es conserva les restes d'una fogaina.

La masia consta en el mapa encarregat pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de Catalunya de l'any 1923, amb el nom de "Cal Marxant".