Cal Martí
Granera

Camí de l'Agulló - Barri de Baix
    Al marge dret del camí en direcció a la masia de l'Agulló, a uns 250m d'aquest edifici

Adriana Geladó Prat

Edifici cantoner de planta rectangular, que actualment està adossat a una construcció més recent. Està format per dos cossos adossats, amb les cobertes de teula àrab de dues vessants i els careners paral·lels a la façana principal, que està orientada al camí. El volum principal està distribuït en planta baixa i pis, i presenta un portal d'accés d'arc rebaixat amb els brancals i la llinda bastits amb maons. Al seu costat hi ha un plafó rectangular de rajola vidrada acolorida amb el nom de la casa. La resta d'obertures es corresponen amb finestres d'arc rebaixat de diferents mesures, amb els emmarcaments bastits amb maons. La finestra situada damunt del portal és rectangular i conserva la llinda de pedra original. La façana de tramuntana compta amb un portal rectangular i una petita finestra rectangular al pis bastida amb carreus de pedra. L'altre volum, adossat a la banda de migdia, està organitzat en planta baixa i dos pisos. A la planta baixa hi ha una finestra d'arc rebaixat bastida en maons, mentre que al primer pis hi ha dues finestres rectangulars amb els emmarcaments arrebossats i emblanquinats. Una d'elles conserva l'ampit de pedra motllurat. Al bell mig d'aquestes dues obertures hi ha les restes d'un rellotge de sol del que només en resta el gnòmon de vareta i restes de pintura al parament. A la planta superior hi ha dues finestres balconeres d'arc de mig punt sostingudes amb un pilar bastit amb maons. La construcció està bastida en pedra de diverses mides i amb els paraments arrebossats. El volum principal està rematat amb un doble ràfec de teula àrab i dents de serra. S'observa una reparació del mur, probablement efectuada per arranjar la coberta.

A banda i banda del portal hi ha dos bancs adossats a la façana i bastits en pedra.

La construcció apareix mencionada en un llistat de l'any 1880 amb els noms de les cases del carrer Vic, els números de carrer i els seus propietaris. "Cal Martí" tenia el número 19 i estava situada a la vorera dreta del carrer, es trobava habitada i era propietat de "Martín Oller".

GARCIA-PEY, Enric (2004). Granera. Recull toponomàstic. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Institut Cartogràfic de Catalunya, p. 55. "Granerí,saps on és?". La Granària, 38, 2016, p. 35. "Granerí,saps on és?". La Granària, 39, 2016, p. 32. "LListat del districte municipal de Granera. 1 de gener de 1880". Fons documental de l'Arxiu Municipal de Granera. Http://www.moianes.net/ [Consulta: 15-04-2019].