Cal Maristany
Els Hostalets de Pierola

  Anoia
  C. J. Mestre Lladós, 3.
  Emplaçament
  Nucli urbà.
  358 m

  Coordenades:

  41.53343
  1.77118
  397491
  4598705
  Número de fitxa
  08162 - 13
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Modernisme
  Noucentisme
  Popular
  Segle
  XX
  Any
  1911
  Possiblement el mestre d'obres dels Hostalets Casals (Batista)
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA, 5522
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament dels Hostalets de Pierola.
  Autoria de la fitxa
  Natàlia Salazar Ortiz/Jordina Sales Carbonell. Francesc Valls

  Casa d'aspecte senyorial aïllada, de planta rectangular, envoltada de jardí i amb el mur de tanca alineat al carrer. Està estructurada amb tres cossos, i té planta baixa, pis i una segona planta enretirada i coberta a dues vessants. La resta de la coberta consisteix en dues terrasses: una a la façana principal i una a la posterior, circumdades per un ràfec de teula verda i un ampit massís on es dibuixen merlets trencats. La façana més ampla està encarada cap al jardí, però l'entrada que dóna al carrer està situada a la façana lateral, que esdevé principal. A la planta baixa té un sòcol de pedra emmarcat amb maó. A la façana lateral destaca el ràfec de maó. Té un cos adossat a la paret posterior, més tardà. Destaquen els elements de ceràmica en els brancals de les obertures, en l'acabament de la façana i en la xemeneia. Cal esmentar també el treball de maó vist de la llosa del balcó.

  Al nucli urbà de Pierola hi ha dues cases anomenades Cucurella: la de la present fitxa, coneguda també amb el nom de Cal Joanet Fuster, i la situada al C/Isidre Vallès 28, de la qual hi ha també una fitxa en el present Mapa del Patrimoni. Cal no confondre les dues cases.
  Per altra banda, aquesta casa forma conjunt amb els edificis 1, 3, 5, 7 del mateix carrer.

  El permís d'obres d'aquesta casa data de 25.6.1911 (AMHP, llibre d'actes, 8 p. 13). Va ser promoguda per Enric Cucurella Vidal per a la seva filla mitjana, casada amb un Maristany, i que compartia jardí amb la casa del pare. Totes dues són ara de propietat municipal. Cal Maristany acull actualment la nova Comissaria de Policia Local i l'Aula de Música.

  ESTRADA, Gemma (1992): "Casa Cucurella (Cal Joanet Fuster)", Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, Barcelona.
  ESTRADA, Gemma; ASENSI, Rosa M. (1997): Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. L'Anoia, Barcelona, p. 87.
  LACUESTA, Raquel; GONZÁLEZ, Xavier; CASALS, Lluís (2006): Modernisme a l'entorn de Barcelona. Arquitectura i paisatge, Diputació de Barcelona, p. 306.
  Sense Autor (2008): "L'Ajuntament a Cal Figueres", L'Hostal, 2, Els Hostalets de Pierola, p. 4-5.