Cal Mariano
Súria

Camí rural a les cases del Samontà
    Dalt d'una elevació que domina la riera d'Hortons

XVIII-XXI
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Edificació de planta aproximadament quadrangular, actualment reformada, amb teulada a doble vessant i maçoneria irregular, que presenta l'entrada principal a l'E, al costat del camí d'accés al conjunt de les cases del Samuntà. Consta d'aquest edifici principal dedicat a habitatge, que porta la data de 1795 sobre la llinda de la porta exterior. També compta amb una pallissa exempta al NE, en la que s'ha de destacar el reaprofitament d'una part d'una llinda de porta decorada amb una creu "patada" inscrita dins d'un cercle i dins d'un espai trapezoïdal una creu sobre calvari que porta, partida, a un i altre costat la data "17(?)8". La darrera edificació a destacar consisteix en una tina exempta, a l'extrem NE de les cases. A l'interior de l'edifici principal destaca el celler, al soterrani, amb tres tinois de ciment i, com dada a destacar, que al mur S d'aquest celler hi havia un buit, que ha estat cegat, que segons la tradició oral, era un túnel que comunicava aquesta casa amb la de cal Rei a l'època de les carlinades.

Se sap, per informació oral, que cap a la dècada de 1930 aquesta casa havia estat femer de cal Rei.

REGUANT, Josep; CASTELLANO, Albert (1980) Súria insòlita. Col·lecció de textos de la exposició duta a terme pel Banc de Madrid i les Joventuts Musicals de Súria.