Cal Magí Serrano
Jorba

Entre la boïga del Sec i Cal Comtet gran, a la serra d’Albarells.

XVIII, XIX, XX
    Fitxa 199a del catàleg d’edificacions en sòl no urbanitzable
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Edificació formada per tres cossos rectangulars col·locats en forma d'U definint un pati central distribuïdor. Diversos murs de maçoneria formen un clos tancat, al voltant del qual s'hi accedeix per una porta rectangular d'obra de grans dimensions amb un voladís a la part superior. A la banda dreta i inscrita sobre una placa de morter hi ha la data 1943.

L'edificació principal és de planta rectangular i té planta baixa i primer pis, amb coberta a doble vessant de teula àrab. La façana principal està arrebossa i pintada de color blanc. Les obertures són petites i no s'observen restes de llindes o brancals de pedra.

A la façana nord de l'edifici principal s'observa una latrina. El mas té un pou uns 54 m de la porta del pati.

Vers els segle XVIII a la zona coneguda com Pla del Magre un grup de veïns no propietaris hi anaven a explotar el bosc i la pedra, constituint un raval de fins a 12 cases que no tingué mai ni capella ni cementiri. Cal Magí Serrano seria una de les cases/ masies disseminades d’aquest raval del Pla del Magre.

Castro i Borrós, Pere  (1993): Dates i dades històriques de Jorba. Jorba: Ajuntament de Jorba.